Прочитај ми чланак

УХВАЋЕНИ: Ботови намерно деле лажне вести, како би угасили групе на Фејсбуку!

0

Нова правила Фејсбука о лажним вестима створиле су хаос на тој друштвеној мрежи. Групе ботова и лажних профила, намерно деле вести које су нетачне како би угушили групе политичких неистомишљеника.

Према новим цензорским прописима компаније Фејсбук, уколико појединци деле нетаћне или полу-тачне вести по Фејсбук групама, више неће они бити кажњавани него те групе у којима је подељен садржај иако админситратори група не могу да их спрече да нешто поставе у њих.

Овакав пропис, сада користе лажни профили који када желе да угасе неку групу, онда се учлане у њу и затим намерни и циљано деле лажне вести. Наиме пре дељења вести која је утврђена као лажна или чак обмањујућа, Фејсбук вас упозорава да не би сте требали да је поделите, ипак лажни профили их и поред тога деле, знајући да ће бити кажњена сама група.

Казне се односе на мању видљивост група, тако што људима неће излазити информације из ње када буду вршили претрагу новости на тој друштвеној мрежи. Фејсбук скрива од својих корисника какви су стандарди да нешто буде „обмањујуће“, као и како се рангирају казне, наиме администратори не знају да ли ће бити кажњени након 5, 10 или само једне лажне вести, које узгред нису поделили адмнистратори него корисници које не могу да контролишу.

Истовремено кредибилитет портала који проверавају вести такозвани „независни факт-чекери“ драматично је урушен због тога што су више пута ухваћени да истините вести намерно тумаче на погрешан начин, да би сами себи измислили посао, а упркос жалбама корисника није било одговорности за њихов несавесни рад. Поред тога Фејсбук у Србији цензуришу хрватски портали, а не новинари из наше земље.

Адмнистратор групе Радио Сербона која окупља на хиљаде Срба, конзервативних гледишта ухватила је профил из Хрватске који приватно шири мржњу према Србима, али у Сербони покушава да подели вест против мигрантског насиља представљајући себе као „Србина десничара незадовољног мигрантским насиљем“.

Подељена је подметнута вест, други пут, а која служи за гушење одређених група, које по мерилима контролора нашег фејса из хрватске, се баве лажним информисањем – написао је админситратор.

Тако да је група сад мање видљива за неки, не знам који проценат. Вест је преузета од овог лица, а ви просудите да ли делује безбедно узети нешто од – каже Горан админ групе Радио Сербона.

Одмах на првој објави профила стоји натпис испуњен националном мржњом „Лажљиви комунисти, као и Срби, све створили на лажи“. Сами процените да ли би тако нешто написао српски конзервативац који дечи вести по нашим групама.

Није познато да ли су ботовски профили у дилу са факт-чекерима, али су интернет преплавиле и такве спекулације.

Криза слободе говора на друштвеним мрежама траје већ неколико година, а нико од надлежних у Србији није реаговао на кршење елементарних људских права.