Прочитај ми чланак

УГЉАНИН: Срби да подрже специјални статус Санџака да не би плаћали ратну одштету

0

Странка демократске акције (СДА) Санџака послала је званичницима Србије, Црне Горе и међународне заједнице Платформу за решавање статуса Санџака, рекао је данас лидер ове партије Сулејман Угљанин.Он је на конференцији за новинаре рекао да да је међународна заједница "прећутно толерисала великосрпску окупацију Санџака од 1918. године до данас".

„Време је да међународна заједница исправи ту грешку и врати Санџак на управљање грађанима којима и припада. У складу са тим, Платформа за решавање статуса Санџака је наш допринос нормализацији односа, демократизацији и регионалној стабилности, у процесу европских и НАТО интеграција земаља насталих распадом бивше СФРЈ“, рекао је Угљанин.

Он је истакао да је Платформом предвиђено успостављање специјалног статуса за Санџак са законодавном, извршном и судском влашћу, као трајан и стабилан механизам који осигурава несметан друштвени и економски развој и пружа једнаке шансе за све градјане.

„Мотив Срба и Црногораца који живе у Санџаку да подрже успостављање специјалног статуса је, поред осталог, тај што грађани Санџака неће имати обавезу да плаћају ратну штету Хрватској, Босни и Херцеговини и Косову за злочине, које су починиле такозване српске снаге приликом територијалних освајања силом и етничким чишћењем током 90- тих година“, рекао је Угљанин.

Он је поновио да је специјални статус Санџака кључ је за решавање политичких и територијалних спорова суседних држава и народа на Балкану и да треба да буде нуклеус регионалне стабилности и сарадње.

Бошњачко национално вијеће (БНВ) покренуло је у мају ове године иницијативу за успостављање специјалног статуса за Санџак, а касније је послало захтев републичким органима Србије и Црне Горе за успостављање овог статуса за ту регију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!