Прочитај ми чланак

УДАР НА ВУЧИЋА Британија увела санкције Тешићу, Радоичићу и Веселиновићу

0

Влада Велике Братније увела је санкције контроверзним бизнисменима повезаним са Српском напредном странком, Звонку Веселиновићу, Милану Радоичићу и Слободану Тешићу.

Одлука о санкцијама објављена је на званичном сајту Владе Велике Британије.

У образложењу одлуке, наводи се да је Слободан Тешић, трговац оружјем из Србије, оптужен за подмићивање државног тужиоца из друге земље.

За Милана Радоичића, потпредседника Српске листе и човека ког представници Српске напредне странке представљају “као заштитника Срба на Косову”, Британци наводе да је профитирао од злоупотребе државних уговора и да је искористио утицај да грађевинским компанијама у његовом власништву додељује уносне уговоре.

За Звонка Веселиновића, бизнисмена из грађевинске индустрије с Косова, Британци наводе да користи јавне уговоре за присвајање државних средстава.

Министар Џејмс Клеверли најавио је нови талас санкција које су усмерене на „корумпиране актере и оне који крше и злоупотребљавају људска права, као и на починиоце сексуалног насиља у сукобу“.

„Овај талас санкција, у координацији са међународним партнерима, обележава Међународни дан борбе против корупције и Дан људских права“, наводи се у саопштењу.

Пакет санкција укључује појединце укључене у „широк спектар криминалних активности – укључујући мучење затвореника, мобилизацију трупа за силовање цивила и систематска зверства“.

„Ове санкције показују посвећеност Уједињеног Краљевства да брани слободна друштва и људска права свих, свуда“, додаје се у саопштењу.

„Наша је дужност да промовишемо слободна и отворена друштва широм света. Данас наше санкције иду даље у откривању одговорности оних који стоје иза гнусних кршења наших најосновнијих права. Посвећени смо употреби сваке полуге која нам је на располагању да обезбедимо будућност слободе над страхом“, саопштио је министар спољних послова Велике Британије.

Како се истиче, на листи санкција Уједињеног Краљевства налазе се 30 политичких личности, прекршилаца људских права и починилаца сексуалног насиља у вези са сукобима широм света.

„Корумпирани актери имају корозивни ефекат на заједнице око себе – подривају демократију и ускраћују земљама виталне ресурсе ради сопствене добити. Као резултат тога, преко 2 одсто глобалног БДП-а губи се због корупције сваке године“, наводи се, између осталог, у званичном образложењу.