Прочитај ми чланак

Учесници протеста куцали на врата Председништва: Вучић се понаша као диктатор

0

Протест "Један од пет милиона" завршен је испред зграде Председништва у Београду, симболичним куцањем на врата председника Србије Александра Вучића и поруком да је узурпирао институције, и да крши Устав и понаша се као диктатор.

Један од организатора протеста, Срђан Марковић, симболично је покуцао на врата председника и поручио му да ће грађани ослободити и ту инститицију. Марковић је грађанима захвалио што већ годину дана учествују на протестима, наводећи да је то једини начин да у овом тренутку дође до промена.

Он је рекао да Вучић крши Устав и понаша се као диктатор, и поручио му да не дели народ.

„Ово није твој народ, већ се ми сви боримо за бољу Србију“ рекао је Марковић.

Он је захвалио припадницама јединице Кобре који од раније обезбеђују улаз у Председништво, јер су, како је рекао, „стали уз свој народ“ и пустили учеснике протеста да покуцају на врата Председништва.

Окупљање је прошло без инцидената, а Маковић је најавио да ће следећи протест бити посвећен Оливеру Ивановићу којег је, како је навео „овај режим убио“.

Учесници протеста позвали су институције да се боре за своју независност и нагласили да ће они стати уз њих. Срђан Марковић је рекао током протестне шетње да институције треба да се боре за независност, јер ће у противном заменик градоначелника Горан Весић продати све што вреди.

„Аман, људи опасуљите се“, поручио је Марковић испред зграде Радио телевизије Србије, позивајући запослене јавног сервиса да, како је рекао, раде посао у складу са професијом.

Учесници протеста су на врата РТС-а залепили поруке са наводним ценама по којима ће их Весић продати, а то су претходно урадили и са бројним другим институцијама. Марковић је рекао је да ће грађани увек бити уз институције које се боре за независност и да је на институцијама да одлуче „да ли ће бити слуге ове власти или ће се борити.“

Он је код зграде Радио Београда и Политике рекао да се тај радио некад слушао са сетом, а овај лист некад нудио истину, док су према његовим речима „сада то памфлети Српске напредне странке“. Учесници протеста поручили су Политици и Радио Београду да ће и њих заменик градоначелника Горан Весић једном продати ако се не изборе за своју независност, а на улазним вратима залепили су налепнице на којима пише наводна цена по којој ће то бити урађено.

Истим налепницама прекривена су и улазна врата Народног позоришта и Дома омладине, док је испред Атељеа 212 минутом ћутања одата почаст глумици Неди Арнерић.

Срђан Марковић је изјавио да људи из Атељеа 212 не ћуте већ храбро говоре, јер ће, ако се буде ћутало, у Атељеу бити игране представе са насловима из таблоида.

Активисткиња Валентина Рековић рекла је да учесници протеста „одбацују закаснели новогодишњи поклон од три одсто“, мислећи на незваничне најаве да ће изборни цензус бити смањен са пет на три одсто.

„Можеш да даш 0,1 или 15 одсто, није нам важно, од тебе нам не треба ништа“, рекла је Рековић окупљеним грађанима на Платоу код Филозофског факултета.

Она је навела да власт неће успети да демотивише учеснике протеста спуштањем изборног цензуса или тиме што полиција зауставља саобраћај много пре почетка протеста како би грађане спречили да дођу. Рековић је рекла и да је министар просвете Младен Шарчевић дао још једну срамну изјаву да ће се уводити ‘холограмски наставници’, док иствремено школе прокишњавају и ученици немају тоалет.