Прочитај ми чланак

У Скупштини узбуна: Др Шеварлић открио – Влада Србије уводи ГМО у нашу земљу ВИДЕО

0

Током рада Скупштине Србије, у четвртак 20 фебруара, независни народни посланик Миладин Шеварлић, је био веома критичан према Влади Србије, када је у питању узгој и стављање у промет генетско модификоване хране (ГМО) у Србији.

Током рада Скупштине Србије, у четвртак 20 фебруара, независни народни посланиТом приликом, између осталог Шеврлић је устврдио:

– Иимајући у виду да је око 7.000 одборника у 136 скупштина општина и градова у Србији изјаснило се против увоза узгоја, прераде и промета генетички модификованих организама и производа од генетички модификованих организама, а то је 80,5% локалних самоуправа на територији централне Србије и Војводине, јер ова акција није спровођена на територији Косова и Метохије, из разумљивих разлога. Ја мислим да грађани могу да се изјасне о томе и да то постане обавезујућа одлука за будуће руководство, односно Владу Републике Србије која ће се формирати и после ових избора.

Такође, Закон о ГМО, донет је 2009. године, а то је било само седам година раније, него што смо ми кренули са Декларацијама о ГМО. Према томе, ви сте седам година после доношења, сада актуелног Закона, усвојили Декларацију о ГМО. Не стоји чињеница да је после тога донет закон.

Стоји једна друга чињеница, да је после тога, нажалост донете измене и допуне Закона о безбедности хране, у коме сте на мала врата протурили дефиницију генетички модификоване хране, а она гласи – генетички модификована храна, без навођења за кога, не знам да ли је за политичаре, резервисана као специјално посебна храна и генетички модификована храна за животиње, у складу са законом, вероватно о добробити животињама. Ја молим да донесемо барем закон и о добробити људи, па да у овом првом делу дефиниције наведемо да је то генетички модификована храна за људе и храна без навођења и за кога и од чега је, и храна за животиње, од генетички модификованих организама. Надам се да грађани Србије апсолутно разумеју како је на мала врата, ако се не варам, 19. марта 2019. године уведен појам – генетички модификована храна који се иначе не садржи у Закону о ГМО из 2009. године.

Жао ми је што од министра финансија нисам добио одговор, али то препуштам грађанима да оцењују, пошто председавајући каже да немам право да реплицирам министру. Дакле, зашто се продаје „Комерцијална банка“, колики је приход „Комерцијалне банке“ у последње три године, да ли је понуђена цена мања или већа од тог прихода. Нисам добио одговор зашто приликом продаје ПКБ-а није саопштена цена коју је понудио понуђач и тако даље, као и то колико је задужење по становнику, имајући у виду негативне демографске тенденције у Србији.к Миладин Шеварлић, је био веома критичан према Влади Србије, када је у питању узгој и стављање у промет генетско модификоване хране (ГМО) у Србији.