Прочитај ми чланак

У Скупштини избила велика свађа: Где се боље живи – ЕУ, Белорусији или Србији?

0

Током Четврте седнице другог редовног заседања, у уторак, 29.10.2019, водила се занимљива дебата између народног посланика СРС, Милорада Мирчића и народних посланика СНС, Александром Марковићем и Верољубим Арсићом о платама у Србији у Белорусији.

Том прилоком, између осталог Мирчић је рекао:

„Па, ево, слушајући поједине колеге ја сам мислио да она емисија РТС „Шта радите бре“ то је био колаж неки свега и свачега, свакаквих података, гарнирано са Вучићем, са Путином, стварно човек треба да то одвоји једно после подне да би пратио, да би могао да фино систематизује те податке које су изнеле поједине колеге, као што је колега говорио о стандарду да смо изнад Македоније, да смо изнад Албаније, да смо изнад Босне, ово двоје јесте, али Босна није, БиХ није колега, нажалост, то су у питању просечна примања и висина примања у појединим државама.

А када је стандард, само да вам кажем колега Марковићу, релативно шта је то стандард. Зашто је релативно? Зато што имате један пример на којем желим да вам покажем како је то доста незахвално анализирати на тај начин како ви радите.

У Белорусији је просек примања 400 евра, када се претвори то је 400 евра. За 400 евра радник или породица која живи у Белорусији може да покрије све животне трошкове, може да плати струју, комуналије, обезбеди себи храну за месец дана и да издвоји себи за летовање и зимовање.

У Западној Европи имате примања која су у просеку 1.700 до 1.800 евра у зависности како која земља. За тих 1.700, 1.800 евра може да покрије основне животне трошкове, плати струју, плати комуналије, али не може да иде на летовање и не може да иде на зимовање и ту вам је та релативност када је у питању стандард. Стандард је оно што може да приушти човек да живи онако као то доликује људском бићу и да може да себи обезбеди не само ону основну егзистенцију него и да обезбеди и нешто што се зове одмор и за њега и за породицу.

Што се тиче овога око корупције што сам вас питао, колега Марковићу, ту Србија јако лоше стоји када је у питању та листа и то је ЕУ упозорила, дала упозорење. Ту је Србија на 0,5, а максимално је 1,5. Тако да морате водити рачуна да то неко посматра са стране независно од вас и од мене, на кога немате ни ви ни ја утицаја и јасно оцењује каква је ситуација по питању корупције. Тако да треба имати то у виду, а то је на неки начин упозоравајуће, није још алармантно.

Што се тиче овог неразумевања око контаката са Владимиром Владимировичем Путином, ви сте рекли да радикали неће доћи на власт, јер неће доћи у прилику да буду са Владимиром Владимировичем Путином. Па, ми рачунамо Вучић је већ 17 пута, па свакако је радикал, није ваљда да неће као радикал бити примљен од стране Владимира Владимировича Путина. Па, и ви господине Марковићу нисте баш били равнодушни на Спенсу када је свесно Вучић рекао да ви радикали већ 11 година. Тако да немојте то да кријете, није то уопште нешто што би требао човек да крије. То је нешто са чим треба да се поносите јер традиција у Србији је у радикалима и социјалистима, а ово је све за једнократну употребу, то зна господин Мартиновић.

После излагања Милорада Мирчића, за реплику се јавио и Александар Марковић, посланик СНС, који је и рекао:

„Када је реч о статистичким методама у које је мало дубље ушао у последње време претходни говорник, видим да се бавио тим различитим статистичким методама, како може неки податак да се презентује на различите начине. Морам одмах да кажем да ја нисам стручан када је реч о тој области, али мислим да је говорећи о животном стандарду он заправо имао у виду куповну моћ грађана, када је упоређивао неке земље, када је упоређивао стање у тим земљама, па са колико новца може да се купи колико намирница или тако нешто.”

А како се даље водила ова скупштинска расправа, и шта је том приликом рекао и народни посланик СНС,Верољуб Арсић, погледајте у видео клипу горе, па сами о свему доносите суд.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!