Прочитај ми чланак

У Скупштини хаос: Расправа Вјерице и Зоране због женских рукавица од 30 000

0

Расправу у Скупштини Србије на чијем су дневном реду, између осталог, измене и допуне Закона о планирању и изградњи, обележила је полемика посланице Српске радикалне странке Вјерице Радете и министарке Зоране Михајловић.

“Пораз Владе Србије је да је Зорана Михајловић са репутацијом коју има и даље министар”, сматра Радета, која је навела да се неки закони који су данас на дневном реду осми пут мењају, да је пред посланицима поново лекс специјалис кроз који се, каже, на незаконит начин третира експропријација земљишта.

Радета је рекла да Зорана Михајловић показује своју праву улогу у влади, а то је, тврди, “класична шпијунажа”. Оптужила је Михајловић и да “је свесно ишла на то да што више објеката буде порушено, да је блокирала легализацију, као и катастар”.

Наводећи да је радила искључиво правничке послове више од 20 година и да је прочитала на хиљаде закона, Радета је казала да “законе какве Зорана Михајловић представља нико живи није видео”, јер, како каже, у њима нема правних норми већ “ћаскања”.

Поново је споменула америчку компанију “Бехтел”, која ће градити Моравски коридор, уз оптужбе да је Михајловић одговорна за то што ће грађани платити 300 милиона евра више.

Посланица СРС је навела и да се измене и допуне Закона о планирању и изградњи доносе да би могле да се постављају мале хидроелектране без планске документације.

“Ми у СРС немамо ништа против изградњи мини хидроелектрана, али мислимо да то треба да се ради плански, да ниједна не сме да угрози ниједни породицу и насељено место. Зораниним ‘компањонима’ се не исплати да граде те мале хидроелектране далеко од насељеног места, јер треба спровести инфраструктуру”, рекла је она.

Радета је питала Михајловић какав је њен одговор на оптужбе Мирољуба Јевтића, директора Инфраструктура железница, који је осумњичен за примање мита у вези са експропријацијом земљишта и који је, како је казала посланица СРС, у “првом јављању” рекао да је део новца давао Зорани Михајловић, односно њеном партнеру, што је Михајловићева још раније дематовала.

“Тражимо да се то утврди и испита и да видимо колико је Зорана Михајловић узела преко Мирољуба Јевтића”, рекла је Радета.

Она тврди да Михајловић има “ташне у вредности од 10.000 евра, брош од 5.000 евра, привезак од 3.000 евра”, те додала да “радикали нису заборавили како је потрошила око 1,5 милиона динара са картице министарства на своје приватне трошкове, па је после враћала”.

“Зорана Михајловић је једини члан владе који себи може да приушти фризера и козметичара сваки дан, стилисту, па се још хвали да је специјално дизајнирао сукњу за њу. Утоплили сте прстиће у рукавице од “малих јагањаца“ које коштају 30.000 динара, а погледајте моје, купљене за 300 динара на земунској пијаци, али су топле”, рекла је Радета, те тврди да министарка на пословне ручкове троши између 150.000 и 200.000 динара.

Предложила је члановима владе да када говоре о минилацу убудуће причају “сада је минималац мало мањи него што коштају Зоранине рукавице”.

“Хвала лепо на свим коментарима, стандардно су радикалски, поменули сте ми име 37 пута. Жао ми је што је вама тема Зорана, а нису закони. Ово нису Зоранини закони већ владини и значе бољу реализацију свих путева”, одговорила је Михајловићева и поручила Радети, уз констатацију да ће бити нежна, да барата неистинама.

Министарка је одбацила критике које је Радета упутила на предлоге закона. “Све друго што сте говорили нема везе са законима, а сагласна сам да постоје институције које треба да испитају све везано за железницу и моје име. Што се тиче мог рада, све то виде грађани”, рекла је Михајловић.

Министарка је приметила да радикали упорно не желе да причају о законима и упитала Радету, како је могуће да је толико инспирише да из себе изнесе најнегативније “што једна жена може да изнесе”.

“То супер звучи – амерички амбасадор и Зорана украли 300 млииона евра, а прво то није истина. Ако желите да причамо о мом ормару није проблем, али није место овде. Овде треба да причамо о законима”, поручила је министарка.

Навела је да радикали не говоре аргументима и да само предлажу брисање чланова, а пошто ју је Радета оптужила да је докторирала на Мегатренду, Михајловић је одговорила да је она то учинила на Економском факултета Универзитета у Београду, а да је на Мегатренду запослена и да због тога не прима плату у Влади Србије.