Прочитај ми чланак

У Скај порукама кавачког клана крије се убица О. Ивановића: Помињу БИА, полицију

0

Оптужница Тужилаштва за организовани криминал (ТОК) против црногорског полицајца Љуба Миловића, Даниела Јовановића, који је радио у Управи криминалистичке полиције, његове супруге Душице Јовановић, која је била запослена у Безбедносно-информативној агенцији (БИА), као и других оптужених, могла би да баци потпуно ново светло на случај убиства лидера Срба са Севера Косова Оливера Ивановића и коначно расветли ко је непосредни извршилац ликвидације. Његово име спомиње се у пресретнутим разговорима Скај апликације.

Српско Тужилаштво за организовани криминал подигло је раније оптужницу против Миловића, супружника Јовановић, као и других оптужених због сумње да су део криминалне групе која је кријумчарила кокаин из Еквадора у Европу.

Организатор криминалне групе био је Миловић, а у оптужници је до детаља описано како је путем прекоеканских бродова преношена дрога до европских градова.

Оптужени супружници из БИА и МУП били су блиски Миловићу, а њихова улога била је неки вид логистичне подршке, али и чување новца стеченог кријумчарењем дроге. Супружници су били задужени да чувају новац Миловићу, да исти пакују у вакум кесе, а потом га транспортују за Црну Гору.

Ипак, можда битнија ствар коју су радили јесте одавања информација из поверљивих база БИА.

„Јовановићева је у базама података БИА прикупљала строго поверљиве податке о истрагама и расположивим оперативним сазнањима о припадницима ове организоване криминалне групе и активностима других криминалних група. Потом је те информације достављала супругу Даниелу Јовановићу, а он даље Љубу Миловићу. Да је означене задатке окривљена Душица Јовановић извршавала произилази из прикупљених доказа и то из садржине комуникација коју је њен супруг путем Скај телефона водио са Миловићем“, сазнаје Нова.

Према сазнањима, кључни докази и против организоване криминалне групе прибављени су путем Скај апликације, на којој је првоокривљени Миловић био уписан као „Официр“.

Посебно значајно у списима предмета против ове групе јесте да се у њима помиње порука која се односи на убиство политичког лидера Срба са Севера Косова Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године. Ово је посебно важно узимајући у виду да до данас није утврђено ко су налогодавци, а ко директни извршиоци ликвидације.

У порукама помиње се убиство Ивановића. Тако је оптужени полицајац Јовановић 23. јануара 2020. године Миловићу слао податке које му је доставила супруга.

Брате, БИА озбиљно почела да ради шкаљарце. Приоритет су постали. Неку браћу Матковић из Новог Сада које снабдева робом неки Јака Залетел из Словеније. Скоро сви шкаљарци побегли у Словенију“, написао је Јовановић Миловићу.

Потом је додао следеће: „За кавачки клан једино иду информације да је неко од припадника клана умешан у убиство Оливера Ивановића. И иде прича како је Дедовић (убијени шкаљарац Игор Дедовић) хтео да преузме сам да води клан и правио екипу око себе унутар клана“.

„Ово ти је чиме БИА тренутно расположе“, наводи се у порукама.

Из пресретнутих Скај порука јасно се може закључити да БИА има одређене информације о убиству Ивановића јануара 2018. године, а ово није први пут да се Безбедносно-информативна агенција помиње у контексту убиства политичара.

Интересантно је да је и сам Ивановић, пре убиства, пријавио БИА своја сазнања о томе ко му прети, па ипак, злочин није спречен, нити му је, по свему судећи, додељена пратња.

Иако је пред приштинским судом у току поступак за убиство Оливера Ивановића, о самом злочину и налогодавцима су информације и даље штуре.

Ивановић је убијен са шест хитаца у леђа, испред просторија његове странке у Северној Митровици. За учешће у организованој криминалној групи оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић и Раде Басара док се Драгиша Марковић и Жарко Јовановић терете за злоупотребу службеног положаја.

Са друге стране, контроверзни бизнисмени са Косова, Звонко Веселиновић и Милан Радојичић, теретили су се да су били челу криминалне групе која је одговорна за убиство Ивановића. Против њих оптужница, међутим, није подигнута јер нису доступни органима гоњења, односно никада нису саслушани.

Позивање на линч

Само неколико месеци пре убиства Оливера Ивановића 2018. године, најпре на ТВ Мост, а онда и Пинк емитован је плаћани, пропагандни спот у којем се Ивановић описује као „човек који не плаче за убијеним људима, већ за својим аутомобилом“.

Спот је представљао врхунац медијског линча који пуштен јер је Ивановић одлучио да се кандидује за градоначелника Косовске Митровице, а управо тај спот тада је означен као цртање мете на чело Ивановића.

Испитује се информација

Како је Инсајдер писао пре неколико дана, Тужилаштво за организовани криминал проверава информацију која се односи на убиство Оливера Ивановића и повезаност са кавачким кланом. Засад није познато докле се стигло, као и да ли је у међувремену неко саслушан.