Прочитај ми чланак

У Републици Српској ће се 9. јануар славити као Дан Републике без обзира на одлуку Уставног суда БиХ

0

republika srpska grb i zastava

БAЊAЛУKA – У Републици Српскоj 9. jануар ће се и даље славити као Дан Републике без обзира на то каква ће бити оцена уставности Закона о празницима, коjу jе апелациjом раниjе затражио бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић.

Tо су уочи одлучивања Уставног суда поручили у заjедичкоj изjави председник Републике Српске Mилорад Додик, премиjерка Жељка Цвиjановић и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Oни су нагласили да о обележавању Дана Републике Српске постоjи чврст консензус свих политичких партиjа са седиштем у Републици Српскоj, те да би свака одлука Уставног суда БиХ коjа би ишла у правцу поништавања 9. jануара као Дана Републике Српске представљала политичку, а не правну одлуку и не би била спроводива на териториjи Републике Српске.

„Oбележавање 9. jануара као Дана Републике Српске не угрожава интересе ниjедног народа у Републици Српскоj, али би било каква одлука у правцу оспоравања тог датума угрозила институт демократског одлучиваења и демократски изражене воље грађана Републике Српске, што jе апсолутно недопустиво“, наводи се у заjедничкоj изjави наjвиших званичника тог ентитета уочи наjављене седнице Уставног суда БиХ поводом оцене уставности чланова Закона о празницима, коjим се 9. jануар обељежава као Дан Републике.

Oцену уставности цланова Закоан празницима затражио jе апелациjом бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

У заjедничкоj изjави се истиче да ни Уставни суд БиХ, нити било коjа судска инстанца у свету не може да поништи народну вољу манифестовану кроз одлуку Народне скупштине Републике Српске да 9. jануар прогласи Даном Републике.

Додик, Цвиjановићева и Чубриловић су подсетили да jе 9. jануара 1992. проглашена Република Српска и сасвим jе природно да се таj дан и обележава као Дан Републике.

„Саму одлуку Уставног суда да уопште разматра Закон о празницима Републике Српске доживаљвамо као намерно подривање Републике Српске и њених институциjа. Нажалост, одлука Уставног суда да уопште разматра ово питање представља jош jедну потврду да jе правосуђе БиХ само инструмент у рукама поjединих политичих партиjа коjе покушаваjу да кроз судске одлуке суспендуjу вољу половине државе, и моделираjу БиХ по своjим жељама“, истиче се у заjедничкоj изjави.

(Танјуг)