Прочитај ми чланак

У поноћ почела изборна тишина у Црној Гори: ДПС први пут без Ђукановића, ПЕС…

0

У Црној Гори у поноћ је на снагу ступила Изборна тишина, уочи ванредних парламентарних избора, који ће бити одржани 11. јуна, и која ће трајати до затварања биралишта у недељу до 20 сати.

Политички актери су обавези да се придржавају правила о поштовању изборне тишине, јер ће у супротном бити санкционисани.

Право гласа на парламентарним изборима, трећем изборном циклусу за мање од девет месеци, од октобарских локалних избора и председничких у априлу ове године, има 542.468 бирача.

Биралишта ће бити отворена од 7 сати. На изборима учествује 15 коалиција и партија. Неке коалиције су промењене, а неке странке су одлучиле да наступе самостално у односу на претходне изборе, одржане 30. августа 2020. године.

На овим 12. по реду парламентарним изборима од увођења вишепартијског система у Црној Гори, Демократска партија социјалиста (ДПС) први пут ће наступити без Мила Ђукановића, који се након дуже од три деценије повукао са чела странке, пошто је у другом кругу председничких избора убедљиво изгубио од кандидата Покрета Европа сад (ПЕС) Јакова Милатовића.

На овим шестим по реду парламентарним изборима након проглашења независности од Државне заједнице Србије и Црне Горе, први пут ће наступити Покрет Европа сад, која, судећи према до сада објављеним истраживанима, има највећу подршку грађана, а следи је ДПС.

Покрет Европа сад су почетком лета прошле године основали министри из владе премијера Здравка Кривокапића Милојко Спајић и Јаков Милатовић. Изборну листу ПЕС-а предводи Спајић, а иако је рејтинг овог покрета висок највероватније они неће моћи самостално да формирају нову владу од које се очекује да буде стабилна, са приоритетним задацима да земљу извуче из вишегодишње политичке и економске кризе, да настави обрачун са организованим криминалом и корупцијом и да, након извесног застоја због блокада институција, поново покрене убрза пут ка европским интеграцијама.