Прочитај ми чланак

У Неготину ухапшено десет чланова Народне странке (ВИДЕО)

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је у Неготину током локалних избора полиција противзаконито привела представнике те странке у Општинског изборној комисији (ОИК) и чланове странке који су "СНС ухватили на делу како краде изборе и то снимили", уместо да хапси одговорне за крађу, а полицајац је физички напао адвоката који заступа ухапшене.

У Неготину Алексић је рекао новинарима: „Између осталих, ухапшен је и младић који је снимио представнике СНС-а како директно краду на бирачком месту, а нису ухапшени они који краду. Ухапшени су чланови бирачких одбора из редова Народне странке који су на лицу места ухватили чланове из СНС-а са дуплим списковима и листићима и списковима за гласање од куће“.

Алексић је истакао да је у току „пљачка избора уз подршку полиције и државних институција, које су стављене у службу СНС-а и изборне крађе“.

– Поручујем часним полицајцима да не дозволе да буду искоришћени за кршење закона, јер они морају да служе свим грађанима, а не СНС-у. Народна странка ће пружити правну помоћ свима који су ухапшени. Евидентираћемо све неправилности и обавестићемо јавност и домаће и међународне институције – рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је претходно независним посматрачима забрањено да надгледају изборе у Неготину.

Генерални секретар Народне странке Стефан Јовановић рекао је да су међу позванима на информативни разговор и представник Народне странке у ОИК, као и његов заменик, чиме су онемогућени у обављању службене дужности, што представља притисак на чланове бирачких одбора.

– Они су удаљени са бирачких места, јер је циљ СНС-а да неометано покраде изборе. Поред хапшења, представници Народне странке у бирачким одборима онемогућени су да уђу на бирачка места и обаве увид у процес гласања -рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да „полиција није образложила хапшење, него је представницима Народне странке уручила позиве на којима пише да се јаве одмах у својству грађана, што је противзаконито поступање полиције и кривично дело везано за изборне радње“.

– Против полицајаца ћемо поднети кривичне пријаве. Сличном акцијом је у Лучанима 2018. године руководила Дијана Хркаловић, која је сада у затвору, и позивамо полицајце да не спроводе таква наређења јер тиме чине кривична дела – рекао је Јовановић.