Прочитај ми чланак

У Црној Гори литије, у Србији литијум

0

Криминални режим председника Црне Горе Мила Ђукановића срушиле су литије припадника Српске православне цркве у тој земљи, јер је угрозио темељно људско право сваког грађанина - слободу вероисповести. Криминални режим председника Србије Александра Вучића најугроженији је управо сада, када је угрозио темељно људско право сваког грађанина - право на заштиту околине. Као што су литије дошле главе режиму Мила Ђукановића, тако би литијум могао да дође главе режиму његовог брата Александра Вучића.

Темељна људска права је термин који се користи за описивање најважнијих људских права и слобода. У Повељи Европске уније о темељним правима из 2000. године међу 49 темељних личних, економских, социјалних и политичких људских права стоје и горе наведена права на слободу вероисповести и право на заштиту околине.

Мило Ђукановић, аутократа који је 30 година ведрио и облачио Црном Гором, у једном тренутку је помислио да његову власт не може ништа угрозити, па се дрзнуо да удари на имовину Српске православне цркве и да је Законом о вероисповести препише држави. Након тог његовог потеза, грађани су кренули да организују народне литије, не би ли се изборили са своја права.

Мало ко је испрва мислио да ће Ђукановић пасти са власти када су литије кренуле, јер је учинио много контроверзних потеза, а ипак је остајао на власти упркос свему. Признао је Косово, увео је Црну Гору у НАТО, маргинализовао је српски језик и нон-стоп дискриминисао српски народ, али и све друге који су се успротивили његовом бахатом и недемократском режиму.

Ипак, литије су се за веома кратко време прошириле широм Црне Горе, а и поред многих хапшења, пребијања демонстраната, уцена и претњи, Ђукановићев режим је 30. августа 2020. године пао.

Александар Вучић, дојучерашњи Ђукановићев близак сарадник и пријатељ, данас угрожава право на заштиту околине грађанима Србије. Спорни Закон о референдуму, као и Закон о експропријацији Вучић жели да усвоји не би ли олакшао експлоатацију литијума компанији Рио Тинто, без обзира на то што ће последице по животну средину бити катастрофалне.

Због тога су грађани Србије кренули са блокадама, не би ли спречили Вучића у његовој бахатој намери. И раније је Вучићу много контроверзних одлука пошло за руком, а остао је на власти. Приватизовао је све медије, као и институције државе Србије. Његови батинаши врше терор над грађанима, а свако ко није присталица режима, за Вучића и његове сараднике представља непријатеља државе.

Али овога пута Вучић није ни свестан колико је претерао. Ударио је на оно што грађани највише бране, а то је њихова дедовина. Због тога су јуче били најмасовнији протесту у последњих неколико година а готово цела Србија је стала на два сата.

Као што су литије обориле Мила Ђукановића, по свему судећи, литијум ће бити тај који ће оборити режим његовог брата Александра Вучића.