Прочитај ми чланак

У ЦГ извршен уставни пуч! Булајић поднео оставку, Запад формира Владу без избора

0

Посланик Демократског фронта (ДФ) Страхиња Булајић поднео је оставку на место потпредседника Скупштине Црне Горе чиме су створени услови за избор нове владе и одблокирање рада парламента. Булајић од 1. марта, када је почело редовно заседање, није хтео да закаже ниједну седницу парламента јер је, како је тврдио, новом мањинском влада издата воља бирача.

Претходно је у фебруару смењен са места председника парламента Алекса Бечић. Након што је Булајић поднео оставку седницу треба да закаже други потпредседник Ервин Ибрахимовић, из Бошњачке странке. Ибрахимовић ће, према најавама, сазвати седницу парламента.

Мандатар за састав нове владе Дритан Абазовић данас би требало да обавести Скупштину да је саставио кабинет и да је спреман да изложи његов програм и састав. Након тога, посланици партија које ће бити део нове власти, тражиће седницу Скупштине Црне Горе, на којој би се влада бирала, с предлогом да то буде у среду, 27. априла. Абазовић ће програм рада владе данас представити и јавности на конференцији за медије.

Влада премијера Здравка Кривокапића изгубила је подршку у парламенту 4. фебруара. Преговори о формирању мањинске владе у Црној Гори су завршени, а према последњим информацијама у њој ће осим Грађанског покрета УРА и мањинских партија бити и просрпска Социјалистичка народна партија (СНП) и опозициона процрногорска Социјалдемократска партија (СДП), потврђено је агенцији Бета.

Подршку влади у парламенту ће пружити Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића.