Прочитај ми чланак

У ЦГ гладују? Власти увеле социјални бон и ограничиле маржу на животне намирнице

0

„Данас је са премијером Здравком Кривокапићем договорено да се иде са мјерама као што је ограничена маржа на цијене основних животних намирница, како нико не би прекомјерно зарађивао на томе. Имамо и социјални бон од 30 до 100 еура, као и анализу за увођење робних резерви, које су нажалост укинуте у прошлости.

То би добро дошло када је тренд цијена неповољан, да држава може да интервенише“, објаснио је Спајић.

Државни секретар у Министарству финансија, Јанко Одовић, саопштио је да је у сарадњи са премијером и Министарством економског развоја одлучено да ће се у току ове седмице уради анализа како да се на најбољи могући начин ограниче марже на цијене основних животних намирница, прије свега хљеба, млијека и уља, чије су поскупљење грађани осјетили у претходном периоду.

“Рачунамо да ћемо већ средином наредне седмице имати одговарајући правни акт, којим ћемо ограничити марже на цијене тих животних намирница”, рекао је Одовић.

Он је најавио да ће сјутра бити објављен јавни позив свим маркетима, који ће бити партнери у пројекту додјеле социјалног бона грађанима.

“На тај начин желимо да у пројекат укључимо све друштвено одговорне компаније, тако што ће оне обезбиједити одређени попуст на немирнице које се тим социјалним боном буду могле купити”, објаснио је Одовић.

Он је додао да је социјални бон намијењен свим социјално угроженим, односно грађанима у стању социјалне потребе, који су примали једнократна новчана давања.

“Они ће моћи да се обрате Министарству финансија и социјалног старања и да добију тај бон”, казао је Одовић.

Министарство је, према његовим ријечима, формирало и Дирекцију за социјалну правду чији је то први конкретан резултат.