Прочитај ми чланак

У ЦЕНТАР – др АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: О СПЦ, Вучићу, Косову и стварању Хрвата од Срба

0

Гост медијске куће „Центар”, у емисији „Интервју”, био је доктор историјских наука и виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије, Александар Раковић. Тема емисије је био сукоб Српске Православне Цркве са режимом Александра Вучића, као и ко се све данас може сматрати Србином.

„Када се говори о СПЦ, интересе Српске Православне Цркве заступају патријарх српски, Синод и Сабор. Они могу да говоре у име СПЦ; и ако би, како се говори, државне институције ушле у сукоб са Српском Православном Црквом, то би значило да улазе у сукоб или са патријархом или Синодом и Сабором, међутим тог сукоба нема”, на почетку емисије је устврдио Раковић и додао:

„Има неког опозиционог деловања против власти, например од стране митрополити Амфилохија и епископа Теодосија, али то није довољно да се каже да постоји сукоб између власти и СПЦ. Владике имају право на своје политичко деловање, посебно када је у питању овакво важно питање, као што је Косово и Метохија и њихов став је опште познато у јавности.”

Током емисије др Александар Раковић је говорио и о албанским претензијама према Рашкој, о Србима у БиХ, Црној Гори, Хрватској, Македонији и Албанији, о окупацији Косова од стране Албанаца и Запада, о еманципацији Албанки и проституцији на Космету, о српском идентитету у региону, као и о томе како је настала усташка идеологија у Хрватској које довела до стварању Хрвата од Срба католика западно од Дрине.

Интервју, за медијску кућу „Центар”, (Зграда „Борбе”, Трг Николе Пашића 7, Београд) водио је гл. уредник српског медија „Србин.инфо”, Дејан Петар Златановић.

 

Ако вам се свиђају наше емисије, лајкујте и нашу Фејсбук страницу – Фејсбук – У ЦЕНТАР
и претплатите се на наш Јутјуб канал: Јутјуб – У ЦЕНТАР

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!