Прочитај ми чланак

Руска агенција: У Београду се, уз подршку власти, формира центар за уклањање Милорада Додика

0

Актуелна власт у Србији борбу против корупције и сензационалистичко инсистирање на њој користи као инструмент да би гурнула у задњи план и далеко ван фокуса јавног мњења низ изузетно важних процеса, питања и проблема који оптерећују савремену српску политику, преноси руска информативна агенција Рекс.

На тај начин, наводи агенција, борба против корупције се користи као својеврсна „димна завјеса“, под коју се гурају сасвим у задњи план, примјера ради, тешка економска питања и проблеми.

„Управо су се под плаштом те борбе појавиле оптужбе власти у Србији против Емира Кустурице о злоупотреби службеног положаја. Али одмах је потребно рећи да прије Емира Кустурице национални парк Мокра гора уопште није постојао.

Све што тамо постоји Кустурица је сам изградио /првобитно за филм ‘Живот је леп’/ практично од нуле, а тек потом је Мокра гора постала значајан српски бренд и својеврсна туристичка атракција. И у таквој ситуацији оптужити Кустурицу да је злоупотријебивши службени положај проневјерио неких 8.000 евра је најблаже речено неозбиљна оптужба. Но, суштина приче је у сасвим другим стварима“, преноси агенција Рекс.

Оптужбе против Кустурице изгледају крајње јадно, а оно што је још драматичније јесте чињеница да ће у данашњој Србији чак и то проћи потпуно непримјетно.

Осим тога, нове власти су, наводи исти извор, успјеле да у посљедње вријеме ван фокуса јавног мњења практично у потпуности потисну сва питања у вези са Републиком Српском.

„И више од тога, према неким тврдњама, у Београду се, уз подршку власти Томислава Николића, Ивице Дачића и Александра Вучића, формира центар чија ће дјелатност у најскоријој перспективи бити усмјерена на уклањање са власти предсједника Републике Српске Милорада Додика, и то управо под паролом борбе против корупције“, наводи се у тексту.

Истовремено, сама власт Николића, Дачића и Вучића закључује низ економских уговора са Турском, Азарбејџаном или Уједињеним Арапским Емиратима, а да се при том карактер и суштина тих договора и уговора потпуно гура у запећак.

„Исто то се догађа и у сфери политике. Сензационализам у штампи и распиривање негативних емоција у служби борбе против корупције, подједнако као и манипулисање питањима у вези са интеграцијом Србије у ЕУ, омогућавају Николићу, Дачићу и Вучићу да потпуно потисну на маргину читав низ важних политичких питања. На тај начин сва кључна питања у вези са дијалогом Београда и Косова практично у потпуности остају ван фокуса јавног мњења“, истиче се у тексту.

Према истом извору, никога не узнемирава ни чињеница да су Војислав Коштуница и његова Демократска странка Србије већ неколико пута, чак и у скупштини, покретали питање смјењивања владе због издаје Косова и то, прије свега, због политичких корака које су предузимали Николић и влада Дачића и Вучића, а који су тумачени као прикривено „отварање врата“ признавању независности Косова.

Осим тога, та својеврсна „димна завјеса“ већ је омогућила да у потпуности буде потиснут читав низ тешких питања и дипломатских промашаја Николића, о чијим посљедицама у српској штампи и јавном мњењу није било никакве дискусије.

„Попут изненадног и ничим изазваног погоршања односа са практично јединим балканским савезником Србије – Грчком, због интервјуа телевизији Македоније, која је, при том, признала Косово, а у коме је Николић бранио право Македоније да се користи тим именом, против чега се Грчка бори већ 20 година , или потпуно неочекивано отказивање подршке Српској православној цркви у Црној Гори, током посјете црногорском премијеру Милу Ђукановићу, па чак и посредног признања самозване ‘Црногорске православне цркве’…“, преноси агенција.

При том, власт Николића, Дачића и Вучића има безрезервну подршку САД и ЕУ, судећи према званичним изјавама њихових званичника, и то управо у вези са борбом против корупције.

„А оно што посебно привлачи пажњу је ниво безрезервне подршке коју властима дају САД и ЕУ, без икаквих примједби по било ком питању“, истиче се у тексту.

(Ин4с портал)