Прочитај ми чланак

У БЕОГРАДУ ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „Црногорски сепаратизам“ Александра Раковића

0

У уторак 18. јуна 2019. године, одржана је промоција књиге др Александра Раковића „Црногорски сепаратизам“ у препуном амфитеатру II „Слободан Јовановић“ на Правном факултету Универзитета у Београду, у организацији Студентског клуба Правног факултета.

Међу присутним гостима били су истакнути универзитетски професори, научни радници, народни посланици, научни саветник Института за савремену историју историчар др Бојан Димитријевић, директор Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић Мишина, као и бројни новинари…

На почетку, Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије је благословио скуп и присутнима пренео тренутну ситуацију у Црној Гори, потврђујући да је српски народ спреман на одбрану својих храмова и манастира.

Бранимир Нешић, директор издавачке куће Catena Mundi, похвалио је књигу као издавач и указао да се она појавила у право време, имајући у виду тренутна дешавања на простору Црне Горе.

Историчар др Чедомир Антић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, подсетио је на ранија научна истраживања и публикације Александра Раковића, као и његову претходну каријеру. Он је указао да конструкт црногорске нације нема прошлост, јер су сви ранији Црногорци истовремено били и Срби.

Некадашњи министар вера у Савезној влади СР Југославије и Влади Републике Србије др Богољуб Шијаковић, редовни професор Православног богословског факултета, говорио је о томе колико је болна тренутна ситуација у Црној Гори, за читав српски народ без обзира где живео.

Аутор књиге др Александар Раковић, виши научни сарадник Института за новију историју Србије, рекао је да се књига „Црногорски сепаратизам“ темељи на његовом проучавању материје које траје у континуитету дуже од 20 година.

Присутне је поздравио и Немања Вучковић, председник Студентског клуба Правног факултета. Он је подсетио на раније активности СКПФ-а у погледу јачања веза српских студената из региона са матицом, кроз иницирање седница Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. Такође, указао је и на недавни протест који је СКПФ организовао испред амбасаде Црне Горе у Београду, као знак подршке Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу, лидерима српским странака у Црној Гори, који су осуђени на затворске казне у афери познатој као Државни удар.

На самом крају, аутор и други говорници су одговарали на питања публике. Модератор догађаја био је Димитрије Милошевић, студент друге године Правног факултета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!