Прочитај ми чланак

Тужилац истражује Љајића – Два милиона евра пронађено у смрсканој шкоди?

0

Саобраћајна несрећа у којој је Расим Љајић, председник Социјалдемократске партије Србије (СДПС) потпредседник Владе, тешко повређен иницирала је истрагу јер је у смрсканом аутомобилу нађена торба са више од два милиона евра.

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је сада покренуло истрагу против Расима Љајића као би се утврдило порекло пронађеног новца. Тужиоци испитују све детаље где су се лидер СДПС-а и погинули Бранко Гогић, председник Извршног одбора партије и његова десна рука, упутили са том сумом новца.

– У торби поред Љајића је нађено мало више од два милиона евра. Новчанице су биле у апоенима од 50 и 500 евра. Љајић није испао приликом превртања и тумбања аутомобила “шкода суперб”, како се првобитно претпоставило, већ је успео да се извуче из олупине. У тренутку удеса у недељу, 10. априла, за воланом је био Гогић, када су слетели са аутопута Београд – Ниш, код Ражња. Гогић је задобио смртоносне повреде и преминуо, док је Љајић успео да изађе из смрсканог возила у потрази за својим мобилним телефоном да би позвао некога од својих људи од поверења да узму торбу са новцем пре доласка полиције!

Управо због тога је полиција чувала Љајића у Клиничком центру у Нишу и никоме од његових чланова странке из Новог Пазара нису дозволили да га види. Љајић има тешке повреде – прелом ребара, лопатичне кости, повреде грудног коша, вра и нагњечење мозга. Пребачен је јуче у Београд на Одељење грудне хирургије Клиничког центра Србије и то на захтев породице.

– Лекари не желе да дају прогнозе, али је због тешких повреда мозга и врата питање да ли ће после изласка из болнице успети да стане на ноге – каже саговорник “Гласа” близак истрази.

– Њих двојица су од почетка 2022. године били 12 пута у Турској. Гогић је био Љајићева десна рука, а са њим је путовао јер је као директор ЈП „Емисионе технике и везе“ имао посебне погодности приликом преласка границе. Сумња се да је Љајић рачунао на његову помоћ и ургенцију уколико приликом путовања од Србије до Турске, а нарочито приликом преласка границе нешто крене по злу – истиче наш саговорник.

Према незваничним информацијама, које су доступне само блиским сарадницима Љаљића, у бројним турама у Турску изнели су огромну суму новца.

НА ВЛАСТИ 22 ГОДИНЕ

Расим Љајић, некадашњи новинар, од 5. октобра 2000. године налази се у свим владама, без обзира која их политичка опција водила. Био је за министра за националне и етничке заједнице у Влади СРЈ, потпредседнка Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу. први човек Министра за људска и мањинска права у Савету министара СЦГ. Био је копредседник Мешовитог комитета за економску сарадњу са арапским земљама, шеф Националног савета за сарадњу са Хашким судом…

Од 2008. до 2012. године обављао је функцију министра за рад и социјална питања, потом потпредседник Владе и министар унутрашње и спољне трговине и телекомуникација.

Априла 2014. године изабран је за потпредседника Владе и министра за трговину, туризам и телекомуникације. На тој функцији је остао и након избора одржаних у априлу 2016, а исте функције задржао је и у новој Влади Србије на чијем челу је, од 29. јуна 2017, Ана Брнабић.