Прочитај ми чланак

ТРИФУНОВИЋ: Нисмо гадљиви на опозицију, али они само причају о Вучићу и нерадни су

0

На вечерашњем грађанском протесту опозиционим странкама ће бити предочено шта се од њих очекује.

„Обзиром да опозицији и даље није јасно због чега не може да говори на грађанским протестима „Један од пет милиона“ вечерас ћемо им јасно и званично предочити шта тачно треба да ураде и шта од њих очекујемо.

Опозиција мора да понуди конкретан план свима нама, јер не можемо им унедоглед давати бланко подршку. Ја их чак и молим да то учине, јер чиме су у протеклих седам година и година пре заслужили да поново воде народ. Нико им не забрањује и нико није гадљив на њих, али људи су гадљиви само на нерад и нечињење које је довело до овог зла. И ја то говорим у своје и име људи које познајем“, каже за Данас глумац Бранислав Трифуновић и неформални лидер грађанских окупљања коментаришући твитер полемику са Сандом Рашковић Ивић, потпредседницом Народне странке о учешћу странака опозиције на протестима.

Читаву расправу на Твитеру покренула је Рашковићева, замерајући Трифуновићу што не дозвољава опозицији да говори. На то се надовезао адвокат Владимир Гајић опаском да је чак и РТС дала шансу опозицији да говори, а на народним протестима то јој није дозвољено.

Видели су се и коментари да је опозиција фотељашка, кабинетска, лицемерна, компромитована, и да би опозиција требало да изабере најмање компромитованог опозиционара који неће бити извиждан да се обрати али да је то јако тешко.

„Вучић је последица лоше власти садашње опозиције која нас убеђује били смо лоши, али ћемо бити бољи“, један је од твитер коментара.

„Ценим посао и напор који Бане Трифуновић улаже на протестима. Ипак, као неком коме је демократија на срцу питам се, како то Бане, у име народа, не да опозицији да на шетњама каже пар речи, а од диктаторског режима тражи медијски простор за опозицију“, написала је Рашковић Ивић на Твитеру, а адвокат Владимир Гајић је додао да је – опозиција већ неколико пута на РТС добила по неколико мунута. „На грађанским протестима још ни секунд. Али, нема везе… не љутимо се. То су наши пријатељи, решићемо то у покрету-ходу“, гласио је твит Гајића.

На питање како опозиција може нешто и да понуди, уколико јој није пружена шанса да говори, Трифуновић одговара да имају низ могућности да своје предлоге обелодане на друштвеним мрежама, на твитер каналима и да РТС није једино место где би могли да се огласе.

“ Да ли сте чули да причају нешто друго, осим о Вучићу“, пита Трифуновић и додаје да поручује опозицији да „док се РТС не ослободи седе кући и нека немају никакву идеју и предлог“. На питање колико ова полемика представника грађанско-народног протеста и опозиције иде на руку лидеру СНС Александру Вучићу, саговорник Данаса одговара да то није тачно и да би та полемика требало да помогне опозицији да се дозову памети.

„Ја то говорим о опозицији да би се она тргла, а не да бих их сахрањивао. Требало би да се саберу и да виде ко је ко, ко је опозиција и шта они хоће од себе и од овог народа. Једино што опозиција данас говори је да шири неке опште приче о Александру Вучићу, без конкретног предлога шта ће урадити ако буду избори, шта ће урадити првог дана ако падне Александар Вучић. За све то им није потребан РТС и они су ту где јесу само зато што мисле да им је за све потребан само Јавни сервис“, закључује Трифуновић.

Санда Рашковић Ивић, међутим, каже за Данас да опозиција може да изнесе свој план и програм на протестима једино ако говори.

„Ако нико не говори од опозиционих лидера онда људи који су се окупили и који траже да Вучић оде, неће никада сазнати шта им опозиција као таква предлаже и шта жели да промени. То је једини начин да људи сазнају и ми другачије, као опозиција, не можемо да делујемо, јер нисмо на власти да можемо да повлачимо одређене потезе који би могли да покажу људима шта ми у ствари желимо и шта планирамо“ , каже Рашковићева.

Упитана да прокоментарише поједине твитове у којима се каже да је први корак да опозиција покаже да је права, а не лажна опозиција да изађе из парламента, саговорница Данаса одговара да излазак из парламента може да буде опција.

„Ако изађемо из парламента и предамо своје посланичке мандате, тада њих узимају други људи који ће попунити тај састав. Уколико би се ја конкретно повукла, као и Ђорђе Вукадиновић и Славиша Ристић, на наша места би дошли људи који су били на листи ДСС, али који су у међувремену прешли у СНС. Тиме бисмо сами себи пуцали у ногу. Мислим да треба да бојкотујемо заседања, али да имамо своја паралелна заседања и да отворимо парламент за грађане“, каже Рашковић Ивић, напомињући да говори само у своје лично име.

Према њеним речима то непрекидно изједначавање опозиције са СНС, по принципу – сви сте ви исти , заправо иде у прилог Вучићу. „Ако смо сви исти онда нема смисла ништа мењати и нека остану ту они који су сада, а ми ћемо се мало прошетати и ко свекрва ћемо себи у прса мрмљати како ово ништа не ваља. То је контрапродуктивно, јер је увек опозиција заједно са народом износила и изнедрила промене не само у Србији, већ у свим цивилизованим земљама. Не може се гајити један неговани презир према политичким странкама, јер то води у одржавање статуса кво“, закључује потпредседница Народне странке.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!