Прочитај ми чланак

ТРИБИНА – РУСКИ ДОМ: Руска политика у источној и југоисточној Европи (Видео)

0

Tribina dr Petrovic Ruski domd

На трибини у Руском дому поводом објављивања књиге Руске академије наука „Русија на европском простору“ (на руском језику), где је др Драган Петровић аутор поглавља „Русија и Балкан, историјска анализа и савремени односи“, говорили су о укупној руској политици у источној и југоисточној Европи проф. Др Дарко Танасковић, редован професор Филолошког факултета и бивши амбасадор у Турској и Ватикану; проф. Др Слободан Комазец, водећи живи економиста на постјугословенском простору, Србин који је био декан економских факултета у Сплиту, Загребу и Београду, аутор више од 70 научних књига; амбасадор Милисав Паић, један од водећих функционера српског МИП, бивши амбасадор у Мексику; др Зоран Миливојевић, један од водећих функционера МИП Србије и др Драган Петровић, који је завршио четири факултета на државном Универзиету у Београду, двоструки магистар и аутор око 30 научних књига у области међународних односа, политичких и историјских наука.

Амбасадор Паић је анализирао укупну руску политику према источној и југоисточној Европи.

Проф. Танасковић је највише говорио о руској политици према исламском фактору на Балкану, посебно по питању Турске и о Косовском проблему.

Проф. Комазец је анализирао руско-америчке односе на подручју источне и југоисточне Европе.

Др Зоран Миливојевић је говорио о односима између ЕУ и Русије, апострофирајући ситуацију у Украјини.

Др Драган Петровић је говорио о историјату руске политике на Балкану, посебно у односу на српски фактор. Истакао је значај традицоналних руско-српских односа, а у оквиру савремености посебно се фокусирао на Јужни ток и његов значај за земље које учествују у овом подухвату.

Уследила су питања из публике, посебно у вези актуелних српско-руских односа, ситуације у Украјини, перспективи интеграционих процеса које предводи Русија, укључујући и Царинску унију.

Трибина је трајала, заједно са питањима постављеним из публике, око два сата, и комплетан њен снимак можете да погледате овде.

(Србин.инфо – др Драган Петровић)