Прочитај ми чланак

ТРИБИНА Како ослободити Србију од окупације и аутошовиниста

0

У петак, 31. маја у 19 часова у препуном амфитеатру Филозофског факултета Универзитета у Београду одржана је трибина „Неоколонијализам: суверенитет на периферији Европе“ у оквиру циклуса Ново промишљање политика суверености.

Гости: су били:

Небојша Катић, економиста, самостални пословни консултант из Лондона, колумниста Политике
Бранко Павловић, адвокат, бивши директор Агенције за приватизацију и бивши народни посланик.
Зоран Ћирјаковић, предавач на Факултету за медије и комуникацију и један од наших најугледнијих новинара.

О трибини:

У последњих двадесет година наша држава се налази у положају који многи еминентни мислиоци називају неоколонијалним. Распад заједничке државе, приватизација државних банака, уништење индустријског сектора, хегемонија иностраног интереса у култури и политичка контрола друштвених актера и институција симптоми су овог наизглед незаустављивог процеса.

Процес губљења суверености није искључиво локални феномен, а осим у региону, ове тенденције – манифестоване на различите начине – можемо видети и широм света. У светлу тога, дужност је промишљати садашњу политичку ситуацију и могуће алтернативе датом стању.

Трибина „Неоколонијализам: суверенитет на периферији Европе“ је одговорила на нека од следећих питања: на који начин се савремени колонијализам манифестује на овим просторима и који би били начини и средства враћања суверености заједнице и државе?: који је однос економије и неоколонијалног положаја, колико су економски ставови које свакодневно чујемо последица егзактних анализа, а колико политичких „агитација“?; како у светлу тога можемо читати скорашњу историју транзиционе Србије?; како се неоколонијализам манифестује у јавној сфери и, у вези са тим, каква је улога тзв. аутошовинистичких, аутоколонијалних и ауторасистичких дискурса у одржању и репродукцији колонијалног статуса?

Поред наведеног, разговарало се и о конкретним примерима губљења економског и правног суверенитета на примеру Агенције за приватизацију и домаћег правног система као и бројним другим темама.

Модератор:

Слободан Голубовић, студент мастер студија Одељења за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!