Прочитај ми чланак

Трговци оружјем из украјинског авиона повезани са Војском и Владом Србије

0

У фирми Валир, трговца наоружањем превоженом у украјинском авиону који се срушио у Грчкој, ради Вера Диковић, снаја некадашњег начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића, која је, у име те компаније, ове године подносила документа у Агенцији за привредне регистре, објавио је Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Вера је удата за Диковићевог сина Немању, који ради у Министарству спољних послова, додаје ЦИНС и наводи да је доскора био други секретар у амбасади Србије у Грчкој.

То Министарство учествује у поступку издавања дозвола за увоз, извоз, транспорт и транзит наоружања и војне опреме. Из Министарства на упит ЦИНС нису одговорили на којој је позицији млађи Диковић данас.

Када је новинарка ЦИНС звала телефоном фирму Валир, речено јој је да је Вера „изашла тренутно до Министарства нешто“. Новинарка ЦИНС је успела да ступи у контакт са Вером, али она није желела да прича.

Тражен је коментар и од њеног супруга Немање, али је рекао да мора да добије одобрење Министарства спољних послова.

Према сазнањима ЦИНС, власник Валира Младен Богдановић је син Луке Богдановића који је деведесетих био начелник Станице јавне безбедности Братунац и начелник одељења полиције Центра јавне безбедности Зворник. У пензију је отишао 2012. године, као заменик начелника полицијске станице у Братунцу.

Лука Богдановић је био сведок пред судом у Босни и Херцеговини у различитим предметима за ратне злочине.

Радован Караџић га је предложило да буде један од истраживача у његовом тиму одбране, али је секретаријат Хашког трибунала тај захтев одбио због његове улоге и положаја који је имао током рата у БиХ.

Валир је 2021. године приходовао нешто мање од 56 милиона евра.

Према подацима које је ЦИНС добио од Министарства трговине, туризма и телекомуникација, од јануара 2020. до 21. јула ове године тој фирми су издали 29 дозвола за извоз наоружања и војне опреме.