Прочитај ми чланак

Трећина странака није доставила финансијски извештај

0

0efff-Znak-Vertikalno-Cirilica

(Танјуг)

Агенција за борбу против корупције саопштила је данас да трећина регистрованих странака у Србији није доставила годишњи финансијски извештај за 2012, а да су то учиниле све парламентарне странке осим Народне сељачке странке и Ромске партије.

„Од укупно 91 регистроване странке, њих 59 је доставило извештаје, од којих је девет технички неисправно. Велики број коалиција и група грађана које су освојиле одборничка места у скупштинама градова и општинама такође имају обавезу да Агенцији доставе извештаје. Закључно са 29. априлом, 13 група грађана је поднело извештаје, од којих је један технички неисправан“, прецизирано је у саопштењу.

Демократска заједница војвођнских Мађара и две групе грађана „Покрет радника и сељака за источну Србију и Поморавље – Зајечар“ и „Покрет за Смедерево“ послале су дописе који се, како се истиче, не могу сматрати извештајем.

„Финансијски извештаји политичких странака за 2012. су од посебног значаја јер садрже податке који могу додатно објаснити трошкове прошлогодишње изборне кампање. Иако је неподношење извештаја прекршај за који је по Закону о финансирању политичких активности прописана новчана казна и у случају правоснажне осуде ускраћивање финансијских средстава из буџета Републике Србије у наредној години, 31 странака није доставила извештаје Агенцији“, саопштила је Агенција за борбу против корупције.

Агенција за борбу против корупције провераваће не само формалну већ и садржинску исправност годишњих финансијских извештаја политичких субјеката, а против оних који су се оглушили о Закон Агенција ће предузети законом прописане мере.