Прочитај ми чланак

ТРАЖИЛО СЕ МЕСТО ВИШЕ ДА БИ СЕ УШЛО: Упркос медијској блокади две успешне трибине!

0

Две спектакуларне стручне трибине у Београду протекле недеље (видео), Неопходна нова економска (и државна) политика у Србији, препуне сале: проф. Др Слобдан Комазец и Драган Рaдовић у ДКСГ и др Драган Петровић и Бранко Драгаш у седишту Ћирилице.

Због затворености медија у Србији за стручно и алтернативно излагање концепција економско-финансијских, социјалних и практично свих других важних друштвених, и посебно политичких питања, огромно је интересовање грађана да чују излагања и концепције угледних интелектуалаца и стручњака који нису део режима (или „жуте опозиције“, заправо „црвених и плавих“ у вазалном и некритичко поданичком односу на Брисел и Вашингтон). 

У том правцу две трибине одржане протекле седмице у Београду, управо на економске и најважније друштвене, па и политичке теме, угледних интелектуалаца и стручњака који нису део режима и компардора, изазвале су незапамћено интересовање публике. У оба случаја сале су биле претесне (и део публике је стајао), те су снимци трибина стављени на ју тубе постигли веома велики број прегледа у врло кратком року.

Прво је у Дому културе Студентски град, на Новом Београду одржана трибина једног од водећих стручњака на српском, па и екс југословенском простору у области економије, посебно финансијско-банкарског сектора проф. Др Слободана Комазеца и сјајног економског стручњака за сиву економију Драгана Радовића. У препуној сали, где је део присутних стајао, Комазец је представио филигрантски прецизно све најважније макроекономске пропусте власти у Србији и изнео алтернативну могућу и успешну концепцију. Драган Радовић је на конкретним примерима економије у Србији навео бројне махинације и пропусте, злоупотребе са колосалним финансијским проневерама, које власти не санкционишу, заправо та сива економија је део система, која својим губицима вишеструко надмашује све „добитке“ које власт узима смањењем плата и пензија од грађана. Поражавајуће је да овако јасно, стручно и аргументовано указивање на колосалне пропусте владајуће макроекономске политике и вођења привреде, се не може ни изблиза чути у медијима, посебно оним важнијим на територији Србије због блокаде, притисака и медијског мрака.

Након уводног излагања двојице стручњака, уследила је демократска и стручна расправа са присутнима на трибини, у којој су узели учешћа, између осталих и угледни професори универзитета, стручњаци, бивши владини функционери и др.

Два дана касније, првог фебруара, у просторијама Српског културног центра (седиште друштва Ћирилица – Скерлићева 12 поред Народне библиотеке Србије) одржана је трибина „Свет у мултиполаризму“ на којој су говорили др Драган Петровић плодан и мултидисциплинаран научни стваралац и познати економиста Бранко Драгаш. Сала је такође била претесна да прими све посетиоце и Петровић и Драгаш су након својих уводних излагања одговарали на многа питања присутних.

Петровић је у свом уводном излагању представио са историјско геополитичког аспекта значај процеса чији смо савременици постепеног прерастања светског поретка ка мултиполарном, узроке и поседице ових процеса, и каква је у оквиру свега тога позиција Срба. Драгаш је говорећи о новој позицији Трампа, Путиновом концепту у Русији и општој кризи неолиберализма, такође указивао на српски интерес и какву би политику могли у том правцу водити од економије до међународних односа.

Оба излагача су се сложила да је постојећи неолиберални концепт у Србији штетан и депласиран, те неадекватност у постојећим околностима досадашњег друштвеног и политичког коцепта, као и на правце алтернативне политике која би се могла водити. Слабоста парламентарне опозиције могла би да буде велики хендикеп за покушај преокретања постојећег стања, где је врло важна јавна сфера и полемичка излагања, која су опет због блокаде медија изузетно отежана. За само два дана на ју тубе ова трибина је постигла 5000 прегледа, не рачунајући бројне прегледе на копијама ју тубе снимка трибине. 

Присутни су предлагали у својим јављањима, да се постојећа медијска блокада и доминација компрадора у важним институцијама система, науке и културе, а при неизоставној потреби земље и народа за променама постојеће погубне макроекономске, социјалне и државне политике, макар делимично санира организацијом серија дебатних трибина уважених стручњака и интелектуалаца које би се снимале и представљале на ју тубе и интернет телевизијама и порталима.