Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ ПОШТОВАЊЕ ЗАКОНА: Савез за Србију упутио захтеве РТС-у

0

Симболично, на Међународни дан права јавности да зна, лидери Савеза за Србију су упутили писмо РТС-у са захтевом да јавни медијски сервис почне да поштује законе, да омогући представницима опозиције време у информативним емисијама и обезбеди поштовање права на деманти.

Они су у писму истакли да подсећају да слоган Радио телевизије Србије гласи „Ваше право да знате све“ и да и грађани који гласају за опозицију финансирају рад РТС-а и имају право да знају све о активностима и ставовима својих политичких представника.

У својим захтевима, лидери Савеза су тражили да у року од 15 дана буде обезбеђено редовно учешће представника Савеза за Србију у информативним програмима РТС-а и то „најмање 30 минута недељно“, а нарочито се инсистира на „учешћу у дебатним емисијама“.

Како се наводи, од изборне кампање за београдске изборе, нико од представника опозиционих партија није био у студију РТС, а ради се о партијама које имају своје представнике и у републичком и у локалним парламентима и представљају ставове значајног дела грађана.

Како у писму стоји, Савез тражи и „да се деманти и одговори представника Савеза за Србију прочитају у истим емисијама и форматима у којима су клевете и лажи представника власти о Савезу или његовим чланицама изнете“, те да  „одговор и деманти морају бити објављени у истој минутажи и на истом месту где су изречене клевете и оптужбе власти“.

У писму је наглашено да ће представници Савеза за Србију бити принуђени да радикалније делују против такве уређивачке политике јавног медијског сервиса, уколико не дође до испуњења ових захтева.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!