Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ КАПИТУЛАЦИЈУ Замрзнути конфликт на КиМ неприхватљив, Србија мора да уђе у ЕУ

0

Професор америчког Универзитета Џонс Хопкинс Едвард Џозеф верује да за власти САД "замрзнути конфликт на Косову није решење јер само производи додатне конфликте" и "такође спречава Србију да испуни свој циљ - постане чланица ЕУ", наглашавајући да је "сигуран да је кључ у Београду".

У интервјуу за „Глас Америке“ Џозеф, који је представљен као познавалац прилика на Балкану, каже је да „дијалог Београда и Приштине који води ЕУ очигледно не функционише, а статус кво на Косову није стабилан и може да води даљим инцидентима“.

Он оцењује и да „потенцијално чланство Косова у УН такође зависи од Србије, иако признање независности Косова није пресудно“.

„Ако Београд стигне до потпуног разумевања са Приштином о статусу свог суседа, верујем да ће онда и Москва и Пекинг умањити своје противљење. Наравно, то не знамо сигурно…Али, сигуран сам да је кључ у Београду. Да уради оно што је председник Вучић написао у једном чланку пре годину дана: да је време да Срби престану са илузијама и да прихвате реалност око Косова“, наводи Џозеф.

На питање да ли нови државни секретар САД Мајк Помпео и нови саветник за националну безбедност Џон Болтон донети и нови приступ админстрације према Србији, Џозеф одговара да је то могуће „само у повећаном интересовању за руски утицај“, док ће „политика према Косову остати иста“.

„Мислим да нико у Србији не треба да очекује да ће бити драматичних промена у америчкој политици. У Вашингтону постоји конзензус око две чињенице: да је Косово независно и да Срби који тамо живе имају своја права. Треба признати те две чињенице: реалност на терену и потребу да се права Срба, и северно и јужно од Ибра, заштите“, каже Џозеф.

 

Он наводи и да је „склон да верује да власти у Београду знају ко је убио Оливера Ивановића“.