Прочитај ми чланак

ТРАЖЕ И ОД СРБИЈЕ ИСТО Спремна прва оптужница против команданта ОВК и посланика?

0

Приштинска Коха тврди да ће бити подигнута прва оптужница на КиМ за ратне злочине против бившег команданта ОВК и актуелног посланика у косовској Скупштини. Ипак, важно је истаћи и да под притиском ЕУ, Београд припрема оптужнице за злочине Срба над Албанцима, како би се "изједначили" са Шиптарима по монструозним делима.

Како наводи Коха, име је познато редакцији. Незванично, реч је о Рустему Мустафи, команданту ОВК за Подујевску област.

Један од бивших команданата Ослободилацке војске Косова и некадашњи посланик у косовском парламенту, познат по ратном надимку „командант Реми“, преговара са Специјалним судом за злочине ОВК о начину на који ће се предати том суду, пише Коха.

Позивајући се на изворе у том суду, Коха пише да је спремна прва оптужница против бившег регионалног команданта ОВК, као и да су истражитељи Специјалног суда недавно били на Косову како би договорили нацин предаје.

„Вероватно је да ће ускоро бити постигнут договор о добровољној предаји“, рекао је неименовани извор приштинском дневнику.

Мустафа је добио позив да буде саслушан 14. јануара, рекао је његов адвокат.

Како се додаје, подизање оптужнице се очекује у јануару. Како се наводи, Специјални тужилац Џек Смит припремио је прву оптужницу, на основу седмогодишње истраге о злочинима, који проистичу из извештаја Дика Мартија и Савета Европе.

„Истражитељи су били на Косову и преговарали су о потенцијалној предаји осумњиченог и има шансе да се договор постигне брзо о његовој добровољној предаји“, рекао је извор за КТВ.

Портпарол Канцеларије Специјалног тужиоца није хтела да коментарише ову информацију.

„Канцеларија Специјалног тужиоца не коментарише нити ће коментарисати нагађања око потенцијалног времена подизања оптужница, или давати специфичне информације о статусу истрага. Канцеларија Специјалног тужиоца је ангажована на истрази свих навода из извештаја СЕ, који је израдио швајцарски сенатор Дик Марти, и има за циљ да обезбеди да се сви наводи адресирају и у потпуности истраже“, рекао је Кристофер Бенет, портпарол Канцеларије Специјалног тужиоца.

Косовски сајт Експрес наводи и да су до сада саслушана тројица бивших команданата ОВК, али њихов идентитет и разлози због којих су саслушавани, нису објављени.