Прочитај ми чланак

ТРАНСФЕР БЛАМА Вучић: Путин ми се извинио

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су Сједињене Америчке Државе отшкринуле врата Србији и да је први пут наша земља означена као важан партнер. Говорећи о посту Марије Захарове на Фејсбуку, он је рекао да му се председник Русије Владимир Путин тим поводом извинио.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервју РТС-у да му се и председник Русије, поред министра спољних послова Сергеја Лаврова, извинио због поста Марије Захарове на Фејсбуку и да му је рекао да иза њега не стоји руска држава и поготово не он лично.

„Путин, а ни министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, ми се никад није извињавао ни због чега, а за овако нешто обојица су то учинили, а да ја то нисам ни поменуо“, рекао је Вучић.
Вучић каже да је данашњи телефонски разговор са Путином био добар, свеобухватан и да му се Путин, између осталог, извинио због поста Захарове, која је на свом Фејсбук налогу фотографијом сцене из филма „Ниске страсти“ на којој глумица Шерон Стоун високо прекршта ноге прокоментарисала сусрет српског и америчког лидера.

Он је навео да у разговору тај пост Марије Захарове није ни поменуо, јер је сматрао да је то неважни инцидент, будући да и у Србији постоје посланици који „говоре глупости“ о Русији, а они се не извињавају.

Рекао је да се по реакцији Русије види колико је поштовање Русије према њему лично и Србији.

Упитан да ли мисли да је Захарова могла без консултација са својим шефовима да објави такав пост, Вучић је рекао да то свако може сам да просуди, а, понавља, Путин му се извинио, пренео је Танјуг.

Диверсификација да, али не и скупљи гас од руског
Вучић је изјавио да је у Вашингтону рекао да Србија сигурно неће куповати скупљи гас, ЛНГ гас, већ најповољнији на тржишту, као и да је успео да избаци ту обавезу за нашу земљу из потписаног споразума.

„Рекао сам да ћемо куповати најјефтинији гас на тржишту и да не могу да обавезујем земљу да купује скупљи гас, да то не долази у обзир. Успели смо то да избацимо напоље из споразума“, додао је Вучић.

Упитан, да ли председник Русије има разумевање за диверсификацију у снабдевању енергентима Србије, што предвиђа споразум из Вашингтона, Вучић је рекао да диверсификација не подразумева само гас.

„Диверсификација нам је потребна, то је пожељно и добро за нас, јер подстиче конкуренцију и доноси нижу цену, али за нас нема смисла да купујемо скупљи гас, уместо повољног руског гаса“.
Истиче да је зато из тачке осам, која се односи на то, избачен део који је предвиђао да купује ЛНГ гас из другог правца, пренео је Танјуг.