Прочитај ми чланак

ТРАМПОВА ФОНДАЦИЈА саветује Гренела да у раду са Србијом буде „отворених очију“

0

Америчка фондација Херитаџ, утицајни истраживачки центар из Вашингтона близак америчком председнику Доналду Трампу, препоручила је специјалном изасланику САД за преговоре са Приштином и Београдом Ричарду Гренелу да у раду са Србијом буде "отворених очију", пиче лист Блиц.

„Неки српски политичари имају добру причу о томе како желе да постану део трансатлантске заједнице, а заправо настављају да буду окренути Кремљу“, упозорила је фондација Херитаџ Гремела и понудила му још неколико препорука за рад на Балкану, на коме, како оцењују, ништа није једноставно.

© AP Photo /

Једна од препорука је да је разграничење Београда и Приштине и промена граница лоша идеја, затим да треба да узме у обзир споро прикључење Србије ЕУ, да ради са Европом, а не против ње, да покаже стрпљење у вези са напретком Косова и да „отвори очи“ на утицај Русије на српске политичаре.

„Сједињене државе морају признати да је мало вероватно да ће Србија у скорој будућности бити део западних структура и да би било наивно надати се значајној промени начина вођења те земље“, оцењују у фондацији Херитаџ.

Блиц подсећа да је председник Србије Александар Вучић признао после првог састанка са Ричардом Гренелом пре десетак дана да су разговори били изузетно тешки и озбиљни.