Прочитај ми чланак

ТРАМПОВ „БЕСНИ ПАС“ ПОРУЧУЈЕ Што пре формирати Оружане снаге Косова!

0

Нови министар одбране САД Џејмс Матис каже да пре смањења присуства снага САД на Косову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље.

d

Нови министар одбране САД Џејмс Матис каже да пре смањења присуства снага САД на Косову домаће косовске снаге морају добити мандат за одбрану земље.

Како преноси Радио Слободна Европа, на саслушању у Конгресу 12. јануара пре потврђивања избора, Матис је од осталих земаља Западног Балкана споменуо само Косово.

Уз констатацију да ће око 650 припадника америчких трупа остати на Балкану као део снага Кфора, распоређених на Косову још 1999. године, а данас их чини више од 4.600 особља из 30 земаља, на питање које је главне потезе потребно повући у смањењу или потпуном повлачењу, Матис је рекао да је „Косово пример онога шта се деси када се међународна заједница коју предводе САД обавеже у одбрани својих интереса и вредности“.

– Препоручио бих да смањење буде сразмерно тренутној сигурносној ситуацији. Међутим, сматрам да тренутно снаге остају кључне за осигуравање стабилности у региону. Штавише, пре него што би било мудро смањити војно присуство америчких војника, сигурносне снаге Косова морају добити мандат како би обављале сигурносну ситуацију у самој земљи, као и територијалну одбрану, помак који захтева уставне промене и подршку парламента (Скупштине Косова) – истакао је Матис.

О томе су раније писали и приштински медији.

На питање да ли Европска унија може играти значајнију улогу на Косову, он је одговорио потврдно.

– Да. Напори Европске уније су од суштинске важности за економски и политички развој Косова и његове стабилности, а даљи ангажман ЕУ треба охрабрити. Унија већ игра значајну улогу на Косову у посредовању нормализације односа Србије и Косова путем дијалога Београда и Приштине. Дијалог такође омогућава обема земљама да иду напред ка европским интеграцијама, уз разумевање да ће тема о признавању суверености Косова од Србије бити актуализована и пре стварног приступања чланству у ЕУ. Додатно, Европска унија помаже успостављање стабилности на Косову путем Мисије владавине права Европске уније на Косову – прецизирао је Матис.

Истовремено, председник Косова Хашим Тачи поздравио је у суботу став америчког министра одбране.

– И раније сам нагласио, након успостављених контаката с новом администрацијом САД, да ће Косово остати фокус САД водећи опрезну политику за афирмацију и консолидацију наше државе, за продубљивање наших посебних и доживотних односа – казао је Тачи.

Тачи је изразио убеђење да ће америчка администрација наставити подржавати Косово, „посебно кроз формирање Оружаних снага Косова“.