Прочитај ми чланак

ТРАГИ-КОМЕДИЈА: Сад се сетила Зорана да тражи да ЕПС води стручан кадар

0

Електропривреда Србије (ЕПС) годинама је урушавана, водио ју је нестручни кадар Српске напредне странке, Милорад Грчић је пет година незаконито водио ЕПС, да би на крају поднео оставку, а из власти су се тек сада сетили да би ову фирму требало да води стручни кадар. Па, где сте били до сада?

Тако је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић данас изјавила да је суштина проблема чињеница да ЕПС није изградио ниједан нови капацитет дуже од три деценије и да је потребно да стручни људи преузму руковођење.

Дакле, министарка је признала да је ЕПС-ом до сада руководио нестручни кадар. Уосталом, в.д. директора, и то пет година након истека мандата, био је Милорад Грчић, бивши власник кафића и печењаре. Ама баш никакве услове није испуњавао, али је власт на све то ћутала, док је ЕПС тонуо све дубље и дубље.

И сада, после свега, из власти иступају у јавност као да ништа није било, пребацујући одговорност са једне на другу страну. Било је ту доста оптужби, Зорана Михајловић је често нападала Грчића, он јој је узвраћао уз помоћ Владимира Ђукановића, а ЕПС је тонуо.

А сада се министарка још једном огласила, те је говорила о проблемима у Електропровреди Србије.

– Суштина је отварање нових поља, производња јаловине, улагање у опрему. Новац није никада био проблем, али је питање зашто се нико тиме стратешки није бавио. У тренуцима када се бележе привредни раст и раст потрошње, ЕПС мора да буде највеће градилиште. Претходну годину обележиле су енергетска криза у Европи и рекордне цене струје и гаса. Данас један мегават-сат кошта 240 евра – рекла је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и наставила:

– У таквој ситуацији, уместо да са нашим базним сектором – термокапацитетима, које многе земље у Европи немају, будемо земља која зарађује, ми увозимо струју. Праве се анализе и предлози и у томе учествују стручњаци из Владе, Министарства, факултета, „Електропривреде Србије“,који ће бити основа за план у наредних шест месеци до годину дана.

И онда је истакла да одговорни за енергетски колапс који је настао крајем прошле године, признао је то и председник Александар Вучић, морају да положе рачуне.

– Имамо довољно новца у буџету да можемо да плаћамо увоз електричне енергије уместо да тај новац потрошимо у капиталне пројекте, јер ЕПС није изградио ниједан капацитет 30 година и по томе смо у поређењу са другим системима у Европи јединствени. Говоримо о стотинама милиона евра, а тим новцем смо могли да изградимо нову електрану – нагласила је Зорана Михајловић, а онда и навела шта је највећи проблем:

– Корен свих проблема јесте што није било инвестиција у нове, нити ревитализације постојећих капацитета. Проблем није настао преко ноћи, то је резултат јавашлука и нерада и сада плаћамо цену. Они који су водили систем, не мислим само на бившег директора већ и на друге људе у менаџменту, треба да положе рачуне. Поднели смо пријаве, на институцијама је да даље раде свој посао – закључила је министарка.

И лепо је то што министарка тражи одговорност, али се намеће једно једино питање – Где сте били до сада?