Прочитај ми чланак

ТОТАЛНИ ЦИРКУС Никола Селаковић о инаугурацији: Тако није било ни на мојој свадби!

0

У организационом одбору за припрему државне феште влада прави хаос, свађају се да ли ће госте дочекивати код фонтане или на страни ка Дунаву

Организациони одбор за инаугурацију председник Србије Александра Вучића је на великим мукама јер се свакодневно мења план. Због све већих притисака и прохтева председника „пукао“ је и његов најближи сарадник Никола Селаковић, сазнаје Курир.

Beograd, 24. oktobra 2012 - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vucic govori na otvaranju medunarodne naucne konferencije "Balkanski ratovi 1912/13. nova videnja i tumacenja". FOTO TANJUG / TANJA VALIC / dmm

– Гости би требало да дођу дан раније, у четвртак, 22. јуна. За њихов дочек је задужен министар спољних послова Ивица Дачић. Он ће у четвртак на аеродрому „Никола Тесла“ да их дочекује и све до свечаног дела биће њихов домаћин. Иначе, сви који су укључени у организацију су врло нервозни. Ето, рецимо, на првом месту генерални секретар председника Никола Селаковић. Он све предлоге коментарише речима: „Тако није било на мојој свадби.“ Човек је умислио да прави приватну забаву, па су већ неколико пута мењали план да ли ће свечани дочек да буде са стране где је фонтана или са стране ка Дунаву. А главни сценариста је, ни мање ни више, него Јасмина Митровић Марић, која је била један од најоданијих људи Томислава Николића док је он био председник – прича саговорник Курира из организационог одбора и открива још неке детаље.

– Планирано је да по доласку званица Вучић са њима обиђе салоне свих бивших република. Било је предвиђено да Вучић у главној свечаној сали за великим столом са гостима дегустира више врста вина, али се за сада од тога одустало. Служиће се искључиво традиционална српска храна, али и врхунска српска вина, биће обавезан дрес-код „блек тај“, што подразумева свечано црно одело, црну кравату или лептир-машну – додаје он.

Наш извор тврди да се оваква државничка фешта не памти, не само у региону већ и шире.

– Истина је да не постоје стандарди колико људи треба да дође или колико државног новца може да се потроши за инаугурацију. Обим позивања варира од земље до земље. Пошто су у Европи инаугурације углавном скромније, Вучићеву можемо да упоредимо са онима по Латинској Америци, које су изузетно велике и скупе. Тако, рецимо, Бразил, Чиле и Аргентина увек организују помпезне инаугурације са специјалним програмима, посетама, обиласцима… Иначе, инаугурације су прилика да се измери рејтинг једне земље на основу тога ко дође од позваних, којег нивоа је гост, а ко изостане. Понекад и одсуство говори више од присуства, па је важније ко и због чега није дошао него ко је присутан – објашњава саговорник Курира.

Иначе, на инаугурацији 23. јуна очекује се велики број званица из региона и света.

Без велике помпе
А КОД НИКОЛИЋА „ТОМОВАЧА“

Бивши председник Томислав Николић имао је инаугурацију, али је она била далеко скромнија и без велике помпе. Одржана 11. јуна 2012. у Новом двору, згради Председништва у Београду. Свечаности је присуствовало око 1.200 званица. Приређен је коктел, а на јеловнику су били специјалитети српске кухиње, попут пита и роштиља. Гостима је служена и ракија коју је направио Николић на свом имању у Бајчетини, чувена „томовача“.