Прочитај ми чланак

ТОТАЛИТАРНИ РЕЖИМ: СНС као КПЈ – у Србији је систем једнопартијски

0

Српској напредној странци није довољно да се похвали да је највећа странка у земљи, већ величину и снагу мора да покаже и односу на партије у Европи.

Потврда грандиозности дошла је преко истраживања, широј јавности мало познатог Центра за друштвену стабилност из Новог Сада, које је показало да је СНС највећа партија у Европи по броју чланова у апсолутним бројкама.

На основу званичних података из пописа у Србији из 2011. СНС има 646.000 чланова, што је више од свих парламентарних странака у 21 земљи ЕУ, речено је на недавном представљању овог истраживања.

Саговорници Данаса сматрају да ови подаци указују на то да је СНС клијентелистичка партија у коју се људи учлањују из користи односно због посла.

Социолог Срећко Михаиловић за Данас цинично коментарише да је СНС по много чему велика странка и да су многи показатељи њене величине.

– Први међу тим показатељима је чињеница да та партија, односно њен вођа и његови трабанти, имају апсолутну власт у Србији. Држава Србија је у њиховом власништву. Та странка, односно они који је воде, у својим рукама имају збирно законодавну, судску и извршну власт. Изван те партије нема власти. Ове чињенице указују на постојање фактички једностраначког система у Србији, норма о вишестраначју је тек кринка за наивне – каже Михаиловић.

Према његовим речима, таква странка мора бити популарна у народу и корисна за народ, јер народ зна шта ради и зато гласа за такву партију и такве вође.

– Део народа који боље зна од целог народа и који се рационално понаша (теорија рационалног избора), учлањава се у ту фактички једину странку. Странка напредњачка не бира чланове, чланови бирају њу. Пошто у нас има доста паметног народа, СНС има доста чланова и евидентан је тренд раста. Зато и није чудо што се прича да је СНС странка са више чланова но све европске партије. Вероватно је, судећи по поменутој нарацији, да чланови напредњачке странке имају више користи од своје странке, но чланови разних европских странака што имају користи од својих станака – наводи Михаиловић.

Он указује на налазе истраживања Фондације Фридрих Еберт, која показују да три четвртине младих сматра да је веза са људима на власти значајна или веома значајна за запошљавање, за разлику од сваког десетог испитаника који сматра да то није случај.

– Истраживачи закључују да је чланство у владајућој странци, ‘пут којим се све чешће иде’ јер значајно повећава могућност запошљавања, макар по мишљењу две трећине испитаника, док се 16 одсто с тим не слаже. У вишестраначком систему са једном дуговечно владајућом странком и опозиционим странкама затвореним у оквир своје класе, једина шанса је да се сви учланимо у владајућу странку. Тако би сви постали једнаки по чланству и чланство у странци не би било ништа посебно и од њега нико не би имао користи осим оних на власти – каже Михаиловић, који је и главни истраживач Демостата.

Истраживач Института за политичке студије Дејан Бурсаћ сматра да ови подаци о СНС више говоре о стању наше економије у никад завршеној транзицији ка слободном тржишту.

– Када имамо толики јавни сектор, када нам натпросечно висок проценат БДП-а праве државне фирме и када су ти послови под контролом политике, логично је да ће владајуће партије имати огромно чланство јер људи кроз њих виде прилику за економску добит, што је код нас било изражено и у претходним деценијама. На то се надовезује популарност СНС у одређеним друштвеним групама (нпр. код старијих грађана) као и сама политика ове странке која очигледно сматра да је масовност пожељна и ради на томе – наводи Бурсаћ.

Увећавање и поређење

СНС је, према подацима које су нам доставили чланови ове партије, пре доласка на власт имала 150.000 чланова. Када су напредњаци 2018. славили десет година постојања, говорили се и писало по режимским телевизијама и таблоидима да СНС има више од 730.000 чланова.

* ДС је према неким подацима на врхунцу моћи имала око 200.000 чланова.

* Савез комуниста Србије је према неким подацима имао око 900.000 чланова и то 1981.

* ЦДУ, Ангеле Меркел, која постоји близу 70 година има око 450.000 чланова, а конзервативци у Британији имају око 220.000.

* У Русији са 150 милиона становника, владајућа партија Владимира Путина има два милиона чланова.

Много има и ДПС

Портпарол Центра за друштвену стабилност Предраг Рајић, иначе веома чест гост телевизије Пинк, навео је да „једино Лабуристи на Малти и ФИДЕС у Мађарској могу да се пореде са СНС по изборним резултатима, с тиме што ФИДЕС има 13 пута мање чланова него СНС“. У региону, осим СНС, најбројније странке су СДА и СНСД у БиХ и ДПС у Црној Гори са више од 55.000 чланова иако, како се наводи, та држава има око 635.000 становника.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!