Прочитај ми чланак

ТОП ЛИСТА НАДРЕАЛИСТА – Ђилас: Ако нам укажете поверење у ЕУ смо за 4 године

0

Ако грађани на следећим изборима укажу поверење Странци слободе и правде завршићемо преговоре о чланству у Европској унији за четири године. Након тога биће потребне још две године за ратификације уговора о приступању у парламентима ЕУ, што значи да ће Србија постати члан Уније 2030. године, рекао је председник Странке слободе и правде Драган Ђилас гостујући на ТВ Нова С, саопштава ССП.

Како је додао, последњих пет година назадујемо у процесу евроинтеграција који подразумева борбу против корупције, организованог криминала, независно правосуђе, слободу медија, јер напредак у овим областима није одговарао власти.

„Зато би приближавање Србије ЕУ, односно реформе, скратиле власт Александра Вучића и значиле би политички крај за овакав СНС и СПС. Суштина је да ми не треба да идемо у ЕУ због Европе, него због нас, јер ако Србија спроведе реформе и уреди систем, за ЕУ Србија ће бити још једна уређена земља, а за нас је то остварење онога што заиста сањамо – боље плате, боље здравство, обазовање, независно правосуђе, смањење корупције, слободни медији“, навео је Ђилас.

Када је реч о увођењу сакција Русији, Ђилас је рекао да ако желимо да напредујемо морамо увести делимичне санкције Руској Федерацији, да се већ касни са том одлуком, а последице се осећају све више.

„Они који лагодно причају да нема опасности од изолације и санкција или они који кажу – па и да се деси издржаћемо – питам – докле да издржавамо!? Деценијама слушамо само да издржимо санкције, па ратове, па бомбардовање… ајде да почнемо напокон да живимо уместо што издржавамо. Зато морамо да спроведемо реформе и постанемо саставни део Европске уније“, рекао је он.

Према његовим речима, последице досадашње политике су презадужена и економски угрожена Србија у којој је огромна корупуција, организовани криминал повезан са врхом власти, земља у којој медији нису слободни, у којој су угрожена права радника.

„Сваке године нас је мање 100.000… то су последице власти СНС-а и СПС-а који нас гурају поново у самоизолацију. Зато морамо да ускладимо своју спољну политику са ЕУ. Иако знам да већина грађана не подржава овај став ја га износим јер сматрам да политика значи одговорност, а то значи рећи народу истину и оно што некад не жели да чује“, закључио је Ђилас.