Прочитај ми чланак

Томислав Николић перфидно понудио да Србија прихвати такозвану војску Косова

0

nikolic-eston

Председник Томислав Николић поручио је да је Србија за договор о свему када је реч о преговорима са ЕУ, али да је признање независности КиМ неприхватљиво.

Николић је указао и да се мора разговарати о новим околностима на Косову и Метохији, попут формирања такозваних одбрамбених снага Косова. Он је рекао да јужна покрајина није ни од кога угрожена и да стога не види потребу да се прави било каква војска, саопштено је из Председништва Србије.

„Али ако ће се већ формирати некакве оружане снаге, српски народ мора добити реципроцитетно учешће, као што је учињено и са полицијом“, истакао је Николић. 

„Не сумњам у Вучићеве капацитете“

Кетрин Ештон је током посете Београду рекла да је дивно видети Србију на путу ка ЕУ, а на питање да ли је реално да би Србија до 2018. године могла да заврши преговоре са ЕУ, одговорила је:

„Да сам на вашем месту не бих сумњала у капацитет овог човека да обори све рекорде“, и окренула се према премијеру Вучићу.

Председник је, како је наведено у саопштењу, оштро протествовао због одлуке приштинских власти да се као услов за остваривање бирачког права на Косову и Метохији постави поседовање личних докумената које би издала приштинска администрација наводећи да је то за Србију неприхватљиво, јер би то априори значило признавање независности јужне покрајине.

Ештон је рекла да је што се тиче Косова задивљена спремношћу обе стране да седну за сто и направе компромис.

„Знам да није лако. Наставак дијалога је потребан, не само због договора, већ и због покретања различитих питања која имају велики значај за све грађане Косова“, истакла је Ештон.

Она је такође истакла да, ако постоје проблеми, они ће бити превазиђени на начин којим се избегава конфликт.

„Доста ствари зависи од политичке воље која је сада веома снажно против сукоба. Будућност је у сарадњи, а боља сарадња ће донети нова радна места и бољи живот грађана“, рекла је Ештон.

Истичући да је ЕУ најважнији партнер Србије и да су избори протекли у фер и демократској атмосфери, председник Николић је рекао да Владу Србије сада очекује реализација амбициозних планова, јер су претходне власти доносиле популарне мере, неутемељене на реалним приходима.

„Сада нас очекују тешке мере, које ће у одређеном периоду отежати живот грађана Србије, али су неопходне да би се Србија извукла из проблема. Нова влада ће морати много више да ради и на привлачењу нових инвестиција, не само у области инфраструктуре, већ и пољопривреде и енергетике“, рекао је Николић.

Он је поручио да би Србије желела да што пре буде у заједничкој европској кући.

„Уредили смо државу, боримо се против корупције, радимо на томе да грађани имају правну сигурност и заштиту. Сада, да бисмо запослили људе, потребне су нам инвестиције у производњу“, рекао је Николић.

Он је навео да је спреман да подели одговорност за све мере око којих се буде договорио са владом, ма колико оне буду непопуларне и болне у првом тренутку.

„Једино одговорни потези могу обезбедити бољу и сигурну будућност свих грађана Србије“, нагласио је Николић.

Председник Николић је нагласио да Европску унију „не замишља као Византијску империју у којој није било нација“.

„То је заједница нација којој значи слободно тржиште, индустријски развој, проток људи и капитала. За нас је то заједница која ће нам обезбедити трајни мир“, рекао је председник.

Ештон је истакла да нови премијер и Влада Србије имају снажан мандат и да што пре треба започети реформе уз обезбеђивање адекватне помоћи за рањиве социјалне групе.

„Инвестиције ће доћи, ми ћемо ускочити да помогнемо да се тешкоће превазиђу“, рекла је Ештон.

Отпочињање преговора са Европском унијом велики је успех за Србију и све чланице ЕУ подржавају њено стремљење ка пуноправном чланству, поручила је висока представница Уније.

Ештон: Србија пример осталима у региону

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон изјавила је данас да Србија може да буде пример осталима у региону и покаже шта се све може када се има право вођство.

Нема бољег доказа успешних односа које смо заједнички градили последњих година него што су резултати које сте ви постигли у нормализацији односа с Приштином”, рекла је Ештонова у обраћању посланицима на посебној седници у Скупштини Србије.

Она је одала почаст Београду на “храбрости, политичкој зрелости и државничком приступу у односима с Приштином”, упркос многим тешким изазовима и тешким одлукама.

Данас Србију свуда сви хвале због политичког вођства које сте показали у дијалогу јер сте постали инспирација другима у региону”, поручила је Ештонова.

Шефица европске дипломатије назвала је Србију важним политичким партнером ЕУ и указала и на допринос Србије сарадњи и унапређењу односа са суседима, што је, како је истакла, од кључног значаја за стабилност целог региона.

(Б92)