Прочитај ми чланак

ТОМИЋ Вучић доживео нервни слом због честитке Зоране Михајловић Бајдену – пре њега

0

Са администрацијом Доналда Трампа у Србији је спласнуо антиамериканизам и са те стране је рационално било обожавати Трампа, али ако погледате шта је новоизабрани председник Америке Џо Бајден говорио о Србији јасно је зашто постоји нервоза у Београду због његове победе, оценили су вечерас учесници "Утиска недеље" новинари Зоран Пановић, Никола Томић и Љиљана Смајловић.

На констатацију да су избори у САД без дилеме догађај недеље питање је какве то везе има са нама и зашто судбину Трампа везујемо за судбину Александара Вучића.

YOUTUBE N1

Напомињујући да није имао свог кандидата на председничким изборима у САД, новинар “Данаса” и програмски директор Демостата Зоран Пановић је рекао да је релаксација односа са САД које је донео Трамп допринела томе да је можда боље било за Србију да је он победио.

“Са овом администрацијом тај антиамериканизам је спласнуо и са те стране је рационално обожавати Трампа”, рекао је он, додајући да је постојала нека мистификација Трампа и “фама да он слети у Београд као неки пандан култу Клинтона на Косову”.

Што се тиче Бајдена он је, како каже, наш стари зналац који је говорио да Србија треба да ојача европски пут, да је ЗСО обавеза Приштине, али и да је независност Косова готова ствар.

“Битно је шта је потписано у Вашингтониу. Можемо претпоставити да Израел сигурно неће повући признаје Косова, што је Трамп изгубио, али видећемо шта ће бити са овом међународном корпорацијом за економски развој која је овде добила своју канцеларију”, констатовао је Пановић.

Љиљана Смајловић сматра да је Трампова администрација одиграла велику улогу за Србију, али да је он четири године био демонизован без разлога, да су га неоправдано нападали, и да иако је гротесктан и бизаран лик, ипак једна од најзанимљивијих личности на америчкој политичкој сцени.

Када је реч о поређењу Трампа и Вучића, Смајловић сматра да јој се чини да у Србији постоји један део јавности који све што се дешава у свету гледа на начин да ли то може бити искоришћено против Вучића, може ли да му нашкоди и ако хоће онда ће се обрадовати ако су против њега.

На питање да ли је на месту поређење да Вучић као ни Трамп са власти неће отићи мирним путем, она каже да ће Трамп отићи без проблема, а да је његов захтев за поновним бројањем гласова легитиман.

“Нема ништа спорно у томе да се поново преброје гласови”, рекла је она.

На питање зашто је председник Србије синоћ доживео “мини нервни слом” и згрануо грађане Србије поручивши им да “срам било оне који се радују што ће победом Бајдена Србији бити лоше”, новинар “Времена” Никола Томић је шаљиво одговорио да га је “можда изнервирала Зорана Михајловић својом Инстаграм честитком Бајдену и то пре њега самог”.

Он је указао да то обраћање није било у реду, да државник овако не би требало да се изражава и да он треба да ради на смиривању, а не подгревању политичких тензија.

Томић сматра и да нема сличности измешу Трампа и Вучића.

“Постоји јак емотивни набој који емитују и један и други, понекад слаба контрола карактера и темперамента”, рекао је он, додајући да постоји већа сличност између Вучића и Орбана, као и Вучића и Кашћинског.,

Коментаришући Бајденову победу, Томић је рекао да постоје разлози за нервозу у Београду и да га брину његове последње изјаве , као што су да је циљ споразума Приштине и Београда међусобно признање и да Вашингтонски споразум није катастрофално лош, али да очекује да је то потврда независности Косова.