Прочитај ми чланак

Тома нам се свима смеје у лице: Ми му плаћамо живот у вили, а он не мора да…

0

Поновним избором Томислава Николића за председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином, продужен му је боравак у државној вили на Дедињу. И не само што бесплатно користи некад председничку резиденцију, већ му држава плаћа и трошкове одржавања тог луксузног објекта. Са друге стране, Николић нема обавезу да подноси извештаје о имовини Агенцији за спречавање корупције, која га не третира као јавног функционера.

Томислав Николић и даље убира плодове одлуке из 2017. да се не кандидује за председника Србије и тако не угрози кандидата СНС Александра Вучића. Из свега што се дешавало у том периоду јасно је да је Николић тада направио “дил” са Вучићем.

Због одлуке да одустане од председничке кандидатуре, постављен је на место председника Савета за сарадњу са Русијом и Кином, “своје људе” је удомио у Канцеларију која је под његовом надлежношћу, а добио је на коришћење и вилу у Ужичкој 23 која је била председничка резиденција.

Николић у њој живи пуних 10 година – првих пет као шеф државе, а сада као председник Савета за сарадњу са Русијом и Кином. То му је омогућено тако што је измењена Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, којом је објекат у Ужичкој 23 одређен за боравак председника Савета.

Комунални трошкови и одржавање базена

Све ове године из буџета плаћају се и трошкови одржавања те виле у Ужичкој. Како је Инсајдеру 2018. речено у Влади, просечни месечни трошкови за одржавање тада су износили приближно 400.000 динара или око 3.400 евра.

„У те трошкове спада редовно одржавање објекта, споља и изнутра, генерално чишћење комплетне зграде два пута годишње, комунални трошкови, као што су вода, струја и телефон, као и грејање на лож-уље“, рекли су у Влади.

Грађани су тако Николићу прошле године плаћали и одржавање отвореног и затвореног базена. Тачније, како је писао Блиц, за потребе породице Николић сваке недеље се контролисала микробиолошка исправност купалишта и мерила концентрација хлора, а једном месечно обављала се и физичко -хемијска анализа. За то је плаћено око пола милиона динара.

Иако Николић ужива озбиљне привилегије, у држави Србији не третира се као државни функционер, а то значи и да нема обавезу да пријављује имовину Агенцији за спречавање корупције. Шта све бивши председник поседује и има ли приходе из буџета, више не може да се види на сајту Агенције.

Није функционер, а живи у државној вили

У јулу прошле године Агенција за спречавање корупције је у одговорима нашој редакцији навела да Савет који предводи није орган јавне власти, већ координационо тело, те да Николић, сходно томе више није у обавези, три године након истека председничког мандата, да доставља податке о имовини.

Агенција је потом појаснила своје закључке.

Она је навела да је јавни функционер свако изабрано, постављено или именовано лице у органу јавне власти, “осим лица који су представници приватног капитала у органу управљања привредног друштва који је орган јавне власти”.

Она се потом позвала на аутентично тумачење појма јавни функционер и прецизирала да су то лица која су непосредно бирана од стране грађана или које их бира, поставља или именује Скупштина, председник Републике, Влада Србије, Врховни касациони суд…

Иако је Николића бирала Влада и формирала Савет за сарадњу са Русијом и Кином на чијем је челу, Агенција тврди да он ипак није јавни функционер.

Она се позива на Закон о државној управи, којим је предвиђено, како даље наводи, да Влада може оснивати координациона тела, те да је Савет управо такво тело, а не орган јавне власти.

“Имајући у виду да није орган јавне власти, Томислав Николић као председник Савета није јавни функционер и нема обавезу редовног и ванредног пријављивања имовине и прихода”, писало је у одговору Агенције достављеном на упит наше редакције.

Стан, кућа, викендица…

Иначе, према подацима који су били доступни јавности, Николић ужива у председничкој пензији, која је према подацима из априла 2020. износила 97.282 динара.

Познато је да је у свом власништву имао луксузни стан на Новом Београду, кућу у Бајчетини, али и нелегалне викендице на Сави, које се званично воде на његове синове.

Подсећамо, Томислав Николић је у петак на седници Владе поново изабран за председника Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.