Прочитај ми чланак

Тома Мона вам објашњава зашто је пилећи филе скупљи од свињског бута

0

Министар трговине Томислав Момировић рекао је за РТС да цене у малопродајним ланцима неће значајно расти и додао да марже у Србији нису међу највећим у региону. Србија не предњачи када причамо о расту цена, истакао је Момировић.

У време празника купујемо више хране, а највише трошимо на месо које је рекордно поскупело. Иначе, протекле године млечни производи и јаја поскупели су чак 40 одсто, риба 24 одсто, нешто мање житарице и поврће.

printscreen Instagram

Цене хране у Србији неће значајно падати, такве су пројекције економиста. Томе је допринео рат у Украјини, енергетска криза, прекинути ланци снабдевања, али када говоримо о Србији поготово у ово празнично доба проблем су и трговачке марже.

Министар трговине Томислав Момировић је рекао за РТС да је сигурно да цене у малопродајним ланцима неће значајно расти, а да ли ће падати зависиће од околности на светском тржишту, пре свега од тога да ли ће се стабилизовати ратна ситуација на истоку Европе.

„Марже у Србији нису међу највећим у региону, напротив. Ми данас имамо велику конкурентност на домаћем тржишту, немамо један доминантан малопродајни ланац, дошао је Лидл, имамо светске играче“, рекао је Момировић.

Имамо и ланце који су под заједничким власником.

„Имамо идеју Меркатор, долази до одређених интеграција, имамо високу конкурентност, највећу у региону. На европском тржишту имамо високу инфлацију и Србија не предњачи када причамо о расту цена. Успели смо да обезбедимо континуирано снабдевање, а могли смо да видимо и међу најразвијенијим земљама Западне Европе да то није био случај“, рекао је министар.

Економски (не)утемељена поскупљења

„Раст цена је општи на територији целе Европе. У тим околностима били смо принуђени да посегнемо за мерама које нису тржишне – замрзли смо цене основних животних намирница како бисмо обезбедили достојанствену празничну трпезу“, каже он.

Килограм пилећег филеа кошта и 860 динара, па је сада скупљи од свињског бута, чију је цену Влада ограничила на 750 динара по килограму.

„Замрзли смо цену пилећег трупа, и та цена је нижа од 340 динара. Не можемо да замрзнемо све цене. Замрзли смо цене свињског бута, уља, хлеба и основних животних намирница“, каже Момировић.

Држимо ствари под контролом и када причамо о ценама и када причамо о снабдевености, закључио је Момировић.