Прочитај ми чланак

ТОДОРОВ: Ко је срушио споменик Жртвама рата и браниоцима отаџбине 1991-1999?

0

Оснивач покрета Ослобођење и пуковник Војске Србије у пензији Јанко Тодоров огласио се данас саопштењем поводом рушења споменика „Жртвама рата и браниоцима отаџбине 1991 – 1999“. Споменик се налазио на Савском тргу у Београду, преко пута некадашње главне железничке станице, а порушен је у склопу реконструкције тог трга.

„Ово је један од ретких споменика који уважава не само невине жртве ратова, већ и српске борце и браниоце који су пали за одбрану отаџбине и слободу нашег народа, у свим ратовима деведесетих година. Скандал је што је такав споменик срушен без претходног премештања на другу локацију“, истиче Тодоров.

 „Да ли се ради тек о стравичном немару према нашој новијој историји или су спонзорима напредњака из немачке амбасаде засметале српске жртве и српски хероји? Захтевамо одговоре од градских власти, као и од Александра Вучића који се пре неки дан врло срећан сликао за медије на реконструисаном Савском тргу, само десетак метара од места одакле су склонили споменик“ каже оснивач покрета Ослобођење.

Он је додао да је несхватљива потреба актуелних власти, да чак и онда када раде нешто добро, то успеју да „укаљају и покваре“.

Тодоров наглашава да покрет Ослобођење инсистира на враћању достојанства српским ратним ветеранима и да је обележавање њихове жртве само један „симболички корак у том процесу“.

„Ветеранима се не исплаћују дневнице, немају бенефите, трпе ниподаштавање од државне администрације, годинама се вуку по судовима, неки од њих протестују па чак и штрајкују глађу. Најмање што можемо да урадимо као друштво јесте да уважимо њихову жртву и обележимо је спомеником. А онда и да системски решавамо њихове проблеме и унапредимо положај бораца.“

Покрет Ослобођење је истакао захтев да српске жртве и браниоци отаџбине добију достојно обележје, не само у Београду, већ у сваком српском граду.