Прочитај ми чланак

ТИТОВИМ СТОПАМА Вучић за Дрвар издвојио МИЛИОН ЕВРА из буџета Србије

0

"Добро дошли у Дрвар, међу Србе Крајине, хвала вам што сте први српски краљ, кнез, председник који је дошао у Дрвар", казао је Додик, захваливши се Вучићу на посети Дрвару.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија издвојила милион евра помоћи Дрвару, који ће бити уложени у најважније пројекте од интереса за градјане, укључујући водовод. Део тог новца ће бити употебљен за измиривање дуговања која општина Дрвар није могла да покрије.

„Веома сам срећан што сам овде. Неко ми је рекао да од Берлинског конгреса, а можда и од пре, ниједан од српских кнезова, краљева, па онда председника, премијера… никад није дошао у Дрвар. Срећан сам што сам овде и што смо нешто мало могли да помогнемо“, казао је Вучић.

Он је казао да ће део од милион евра које је Србија донирала Дрвару, односно 75.000 евра, бити издвојено за неисплаћене обавезе према породиљама, мајкама са троје и више деце и решавање сличних проблема са којима се суочава општина.

Према његовим речима, остатак новца ће бити уложен у најважније пројекте, попут пројекта за водовод.

„Спремни смо из Београда да уложимо у Дрвар и тај новац ће бити употребљен на најбољи начин“, казао је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима, наводећи да ово није крај подршке Србије.

„Србија ће бити уз вас много више него раније“, казао је Вучић, додавши да ће бити донета одлука о давању посебних субвенција за оне који желе да улажу у четири општине – Петровац, Дрвар, Грахово и Гламоч.

„Осећаћете све већу помоћ Србије… Гледаћемо да обновимо све, јер морамо да покажемо снагу развоја, јачања економије и снагу бућности у коју верујемо“, нагласио је председник Србије.

Вучић и Додик посетили су претходно родну кућу Гаврила Принципа у Босанском Грахову.

Вучић се током посете родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај код Босанског Грахова уписао у књигу сећања и најавио да ће Србија увек помагати народ Грахова и тог краја. „Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа“, написао је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је данашња посета председника Србије Александра Вучића том граду, као и његов долазаку Дрвар, порука да они јесу и да ће бити са српским народом у западно-крајишким општинама.

„Наша порука није да останете овде, јер сте ви то већ одлучили, већ да вам кажем да јесмо и бићемо с вама и у будућности“, казао је Додик на централној академији у помен страдалим Србима западнокрајишких општина под називом „Крајино моја“.

Он је додао да РС и Србија „стоје заједно са Дрваром, Гламочем, Граховом и Петровцем“.

Додик се захвалио Србији на финансијској подршци коју пружа тим општинама у Федерацији БиХ са већинским српским становништвом.

„Добро дошли у Дрвар, међу Србе Крајине, хвала вам што сте први српски краљ, кнез, председник који је дошао у Дрвар“, казао је Додик, захваливши се Вучићу на посети Дрвару.

Епископ бихаћко-петровачки Сергије изјавио је да је долазак председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика у Дрвар потврда да српски народ у западно-крајишким општинама, које су сада у саставу Федерације БиХ, никада неће бити остављен на цедилу.

„Председниче Вучићу, Србија нам је била и остала прва мисао, недосањан сан, а ваша посета Дрвару је више од охрабрења да останемо овде“, казао је он на централној академији „Крајино моја“.

Сергије је изјавио да су у протеклом веку три пута покушали прогнати Србе из западно-крајишких општина, истичући да је због тога Србима на том подручју потребна подршка РС и Србије, како би остали на својим вековним огњиштима.

У Дрвар су са Вучићем стигли и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министри финансија и одбране Србије Синиша Мали и Александар Вулин. На академији су и високи званичници РС, као и велики број грађана Дрвара.

У септембру 1995. године током војне акције регуларних снага Хрватске и Армије БиХ, српско становништво напустило је западно-крајишке општине, где су били већинско становништво, али се после рата велики део њих вратио у своје домове. ; Срби су данас већински народ у Дрвару, Грахову и Гламочу.