Прочитај ми чланак

Тиха окупација Западног Балкана

0

vorsicht

Западни Балкан представља политички појам који јасно даје на знање народима Балкана да иако географски припадају Европи и даље се налазе на њеним цивилизацијским границама.

Позиција моћи увек је одређивала симболичке представе о Другом. Они који су имали највише политичке, војне, економске и симболичке моћи у процесу дугог трајања могли су да стварају представе о колективним својствима других народа. Још од Монтескјеовог Духа закона почиње да се говори о различитости народа и утицаја географског подневља на ту различитост. Мапирање народа на основу њиховог менталитета постаје део савремене картографије.

Стереотипи постају део јавног дискурса у коме се претежно истичу етнички, културни и расни на којима се гради негативно поимање других народа и ствара класификована дистанца. Стереотип постаје средство културног империјализма.

stereotipiСтереотип као средство културног империјализма  

72

О Аутору

Немања Рајак је рођен 16. јула 1987. године у Новом Саду. Дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду, одсек социологија. Тренутно је студент мастер студија социологије. Области интересовања су му историја социјалних идеја, геополитика, политичка социологија и медијска култура.

Приступ Запада Балкану искључиво је за циљ  имао геополитичке интересе који су се остваривали позивима на културолошке сличности где се Запад користио манихејском дихотомијом цивилизовано-нецивилизовано како би створио позитивну симболичку представу о себи и негативну о Истоку.

Пацификацијом народа Балкана, Запад напокон успоставља себе као једну супериорну вредносно-идејну категорију специфичних културних карактеристика која на простору бивше Југославије формира једну нову конструкцију, а то је Западни Балкан.

Западни Балкан јесте продукт којим западни дискурс постаје мерило ствари и тиме се потврђује моћ Запада у производњи доминантних дискурса. Кроз њега Запад успева да оствари своје геополитичке циљеве, да инкорпорира западне вредности и институционалне оквире како би Балкан постао зона утицаја Запада. Западни Балкан не представља дугорочну структуру већ један  геополитички тренутак у коме се тај простор налази.

Моћ Запада се приказује у опису Другог (Блиски исток, Далеки исток, Западни Балкан) где се западњаштво поставља као центар моћи док остали представљају периферију. На основу тога Запад гради културно-медијску слику своје меке моћи. Показатељ привлачности Запада јесте појам европеизације који се у савременом контексту користи како би поделио културе на више и мање европске. Оне које се перципирају као мање европске постављају себе у позицију једне дон-кихотовске борбе представљања себе као Европљанина. Подилазе западној имагинацији културне супериорности и поричу сопствени идентитет.

Балкан је постао симбол за нешто агресивно, варварско и полуцивилизовано  тако да онај додатак Западни има у циљу да га више приближи кулутурној и идеолошкој конотацији Европе. Балкан добија и стигматизацију у науци кроз појам балканизација који означава дезинтеграцију и распадање. Ту видимо како наука може постати подређена пропаганди.

zapadni-balkanБалкан постаје симбол европског мрака

Западна медијска моћ промовише као глобалне вредности интересе својих елита, они се постављају као цивилизацијски идеали око којих се гради медијска представа и успоставља западна културна хегемонија. Цивилизацијски прогрес имплементирања демократије остварује се у виду „отварања“ друштва ка транснационалним компанијама чији је крајњи циљ укидање заштитних мера држава које настоје да сачувају своје економске интересе.

Пошто Западни Балкан не представља трајан појам и полако иде ка дезинтеграцији услед унутрашњих подела на чланице ЕУ и оне које то нису, промене које ће уследити биће део геополитичких игара великих сила, посебно Немачке, Турске и Русије. Будућност западнобалканског концепта зависиће и од самих националних елита које ће морати да се одупру геополитичким пристисцима и изаберу праве савезнике како би успели да оформе своју независну политику и превазиђу полуколонијални статус који тренутно имају. Питање је само да ли такве елите на Балкану постоје.

(akademskikrug.rs)