Прочитај ми чланак

ТЕПИЋ: Зашто директора ВБА зову Вучићев „носач кофера“

0

Потпредседница Странке слободе и правде, Мариника Тепић говориће на данашњој конференцији за медије о томе "ко Вучићу носи кофер по Емиратима". Конференцију уживо можете пратити на нашем порталу.

“Недељама, месецима и годинама смо малтретирани лажним и измишљеним аферама о наводним атентатима на Александра Вучића, државним ударима, нападима на његову породицу. И увек је неко други крив”, наводи она и додаје да, захваљујући професионалцима из Војно-безбедносно агенције, отварају бројна питања.

“Отварају се питања о одговорности ове службе у прикривању кретања и деловања лица из криминогене средине око највиших државних функционера, о одговорности ВБА у шверцу оружја и наводног прислушкивања Александра Вучића. Отварамо питање зашто Ђура Јованића, директора ВБА, зову ‘носач кофера’”, наводи она.

Тепић наводи да се Јованић у претходном периоду трудио да остане ван очију јавности, те да је председник Србије, Александар Вучић, заслужан за његов успон.

„Он му је био лични пратилац, задужен за безбедност од 2012. године, кад је Вучић постао министар одбране, а данас је догурао до директора ВБА. На том путу Јованић је три пута унапређен мимо прописа. А недавно је такође, мимо прописа, добио стан од готово 100 квадрата“, објашњава Тепић, додајући да је Јованић напредовао, иако је падао на врло важним испитима.

„Поставља се питање да ли је он овим награђен зато што је прикривао лица из криминогене средине око Вучића или зато што је заташкавао одговорност ВБА у афери о наводном прислушкивању Александра Вучића или је напредовао зато што је прикривао шверц оружја, иако ВБА прва увек има ове податке. Можда је награђен и зато што је постао носач кофера на својим учесталим путовањима по Уједињеним Арапским Емиратима“, рекла је Тепић.

Потпредседница ССП затим је поставила неколико питања председнику Србије, Александру Вучића.

„Вучић је дужан да одговори зашто ћути о оружју из ратних резерви које 2017. и 2018. године скидано са стокова војске, чак из јединица војске, док се истоворемено Војска Србије задуживала, да би се то оружје продавало Арапима. Да ли га је Ђуро Јованић о томе обавестио, конкретно о илегалном промету са аеродрома у Нишу. Реч је пушкама М70. Питамо да ли су Јованић и Вучић то заједно заташкавали и прикривали или је Јованић то радио сам и на своју руку?“, упитала је Тепић.

Она је питала председника Србије зашто ћути о томе да су ручне бомбе М75 повлачене са стокова војске и проглашаване за расход.

„Онда су исте те бомбе, уместо да се униште и делаборишу, препродавали у сандуцима из Босне и Херцеговине и то за шест пута већу цену. Да ли су њих двојица заједно прикривали или је директор ВБА то радио на своју руку? Да ли је збо свега овога Александар Вучић изабрао Ђуру Јовановића, као човека од највећег поверења, да носи кофер, приликом његових учесталих посета Емиратима? Професионалци кажу да је ‘кофер створио Јованића’, а истовремено и Београд на води“, подвлачи Тепић.

Тепић је питала зашто је директор ВБА крио од председника државе да је упао на мере легалне мере прислушкивања Звонка Веселиновића и Милана Радоичића.

„Онда је Вучић лажно тврдио да њега неко прислушкује и да постоји нека завера против њега. Истина је заправо у овом питању, јер је ВБА имала све информације о томе – да се ради о легалном прислушкивању криминогених лица с којима је Вучић био у комуникацији. То смо ми месецима уназад тврдили и зато сада мора да се дође до истине ко лаже. Или лаже ВБА и Ђуро Јованић или Александар Вучић. Да ли је ВБА прикривао да се председник државе састаје и комуницира са лицима из криминогене средине или је Вучић сам прикривао и покушавао да заташка да је то истина“, пита Тепић.

Она подсећа шта је све пртрпео узбуњивач из Крушика, Александар Обрадовић, због тога што је указивао како се уништава наменска индустрија. Тепић је додала да је време да се поставе питања која ће уједно дати и одговор ко уништава наменску индустрију у Србији и ко шверцује оружје из срца државе.

„Да ли је помоћник министра одбране, Ненад Милорадовић, тражио од Крушика 2017. и 2018. године да му дају технологије за производњу ракета како би их продавао Хрватима? У каквој је вези помоћник министра одбране са фирмом Арекс из Словеније, која производи аутоматске пушке и полуаутоматске пиштоље по технологији ‘Застава оружја’. Одакле тој фирми технологија за копирање за пиштоља ЦЗ99 и аутоматске пушке М70. И због чега ново стрелиште у касарни специјалних бригада у Панчеву, које је изграђено за 450 хиљада евра, никада није технички припремљено? Да ли се заташкава зато што се зна да незадовољава техничке услове, односно да меци рикошетирају у околне куће људи и зато што је стрелиште градила фирма „Морава ИН“ из Крушевца која се директно повезује са директором БИА, Братиславом Гашићем. Одговори на ова питања, верујем, да су вам јасни, али је су нужни да дођу и из уста Александра Вучића“, поручује Тепић.