Прочитај ми чланак

Тепић: Вучић неспремно дочекао информације о трговини оружјем

0

Дилови Србије са Уједињеним Арапским Емиратима почели су управо због интересовања Бин Заједа за наше оружје.

Бројне информације су најпре отвориле сумњу, али ево после оволико година за нама сада већ има конкретних индиција да су поменути авио, привредни и пољопривредни послови заправо параван за трговину оружјем преливену у ‘Београд на води’, због кога је и половина центра Београда порушена, а неки људи су и животе изгубили након фантомског рушења у Савамали – каже за Данас Мариника Тепић, посланица и потпредседница Странке слободе и правде.

* Како коментаришете председниково упадљиво ћутање на већину података које сте изнели протеклих недеља и о дружењу са двојицом Палестинаца, присуству Слободана Тешића као званичног члана државне делегације или о разговору са власником ГИМ-а?

– Сасвим сигурно је да је неспреман дочекао овакве објаве и, као никада досад, најпре дуго ћутао, а онда почео да се уплиће у сопствене лажи. Дахлана је правдао као члана емиратске делегације, али се испоставило да је посредовао у свим штетним уговорима за Републику Србију, а да су корист од тога имале само поједине српске и арапске породице – од Ер Србија са Етихадом, БгХ20 (Београд на води), ПКБ са Ал Дахром, војвођанске земље са Ал Равафедом… Сваки, али сваки је штетан за Србију. Сулудо је очекивати од Вучића да ће он сада признати сва ова недела или да ће његови медији о томе извештавати. Или да отворе питање одакле (опет) тати Небојше Стефановића 300 хиљада евра у ранцу, или од ког пензионерског новца и за колико уопште новца је откупио половину фирме Унитед БГ од свог пословног партнера, који је уједно и власник фирме ГИМ? И да ли је плаћен порез на ту трансакцију?

* Одакле вама подаци које износите и колико су они веродостојни?

– Највећи део њих је већ одавно доступан, али фрагментарно, у различитим временским периодима када су страни медији, као и поменути домаћи, долазили до нових сазнања. Но, сада се све послагало у једну целину са снажним индицијама да је мрежа криминала и корупције у индустрији наоружања постављена чим је Александар Вучића дошао на власт, још док је био министар одбране. У последње време јављају се и узбуњивачи, охрабрени тиме да нас има који нећемо о томе ћутати. Али упркос томе, ја нисам ни тужилац, ни полиција, нити судија, ја само тражим одговоре, са циљем по ко зна који пут поновљеног захтева да се Загорка Доловац и тужилаштво пробуде и почну да раде свој посао – у име грађана, а не у име владајуће партије, њених синекура и спонзора из криминалног миљеа.

* Многи су се на друштвеним мрежама током протеклих недеља питали да ли је то што причате о умешаности државног врха у трговину оружјем невероватна храброст или велика лудост.

– Након искорака који је направио узбуњивач Александар Обрадовић из ваљевског Крушика откривши скандалозну корупцију у трговини оружјем у коју су умешани највиши државни и партијски функционери Александра Вучића, моја дужност и свих нас из опозиције је, у најмању руку, не само да вичемо Обрадовић је храбар, већ да наставимо тамо где је он стао, да радимо даље на томе што је он започео. После толико доказа о овом скандалу које су поред Обрадовића пружили и новинари БИРН-а, Инсајдера, КРИК-а, НИН-а, Н1, Данаса, тужилаштво је и затворених очију могло да покрене истрагу, да не додајем да је морало. Уместо тога, републичка тужитељка Загорка Доловац и даље ћути и својим нечињењем саучествује у кривичним делима, а да иронија буде већа, нешто се сад очекује од Агенције за борбу против корупције чији је директор до јуче био исто члан Вучићеве партије. У таквом већ кастрираном систему додајте и свакодневни притисак тренутно главног Вучићевог актера скандала, министра Небојшу Стефановића, који свакодневно притиска те разваљене институције са „тата и ја нисмо криви“ и Вучића са тата је ипак мало „запослен“ у фирми која тргује оружјем, али па шта, није ни власник, ни директор! У таквим околностима сваки опозиционар, било да је политичар или нестраначки критичар власти као Обрадовић, мора да има одговорност да упркос последицама иде и иде даље и не стаје у тој борби за истину и правду.

* Вашу последњу конференцију за новинаре није пренела ниједна телевизија, осим Н1, и ниједан штампани медиј, осим Данаса. Да ли је у питању игнорисање неважне теме или забрана писања?

– Ако је фирма ГИМ чији је представник у трговини оружјем тата Небојше Стефановића без икаквих проблема тражила од новинарке из Бугарске да буквално уклони њен текст о пословању ове фирме и спрези са државним врхом, можете само замислити како се онда односе према овдашњим медијима који су под њиховом директном контролом. Прећуткивање ове теме је још један показатељ да диригују свим медијима о чему смеју или не смеју да извештавају.

* Провладини медији ипак тврде да сте „ви побегли са ТВ мегдана посланику СНС Владимиру Ђукановићу.

– Ђука је човек који је први рекао да је СНС пун криминалаца и да је због тога наводно замрзнуо своје чланство у тој партији. Досадно би било да он и ја набрајамо и наизменично показујемо доказе о криминалу људи из СНС-а. Плус ја сам питања поставила Стефановићу и било би нормално да се он појави у ТВ-дуелу и уместо у режираној ТВ емисији објасни мени и Србији зашто Вучић лаже да је његов отац запослен у ГИМ-у. И зашто Александра Обрадовића држи у затвору.

* Последња седница парламента на којој су посланици СНС листом давали подршку председнику Вучићу, а понеки и Стефановићу, чини се, потврђује тезу опозиције да су помало узнемирени због ваших изјава и изјава узбуњивача Александра Обрадовића.

– Ма могу они да причају шта хоће, али истина излази на видело. Као што вода нађе свој пут и кроз стену, тако ће истина и правда наћи свој пут у овој нашој земљи. Можда не брзином којом желимо, можда не са конкретним епилогом у овом тренутку, али њега ће бити. И сви ће одговарати не мени или било ком политичару, већ пред независним специјалним тужиоцем за корупцију јавних функционера по угледу на закон у Румунији који сам припремила, и који ће бити први закон који ћемо донети и применити.

* Како коментаришете то што председник Србије и министар полиције различито говоре о односима оца министра полиције са фирмом ГИМ? Вучић тврди да је Бранко Стефановић само запослен у ГИМ-у, а његов син да он нема никакве везе са ГИМ-ом.

– Толико су се упетљали да један другог из дана у дан демантују, а заправо се међусобно оптужују да лажу, али и врло експлицитно притискају тужилаштво у том игроказу – син није крив, тата није крив, а шеф сина није крив јер не зна ништа, па шеф под притиском ипак нешто зна о тати, али син каже погрешна грамажа… Видите, ово је школски пример трговине утицајем. Чак су небитни овде и биланси, рачуни, уговори. Ако имате сина на државној функцији без чије сагласности тата не може да обави неки посао, нема даље, ово је огледало корупције повезаних лица.

* Е и ту вас напредњаци демантују, тврде да нема сукоба унутар СНС и између председника Србије и министра полиције, и да нема борбе за превласт у градском одбору СНС између Андреја Вучића, брата председника и Небојше Стефановића.

– Мислите за превласт у диловима, комбинацијама, сивој зони, путевима беле и црне робе?! Да, верујем да је тако.

* Колико вас је изненадила ничим изазвана изјава лидера радикала Војислава Шешеља да коначно треба да се чује да ли је Крушик испод цене продавао оружје повлашћеним фирмама?

– По томе на кога Вучић пушта свог Шешеља ми можемо да наслутимо ко му смета. Али за мене, они су сви иста болест. И једина вакцина против њих су истина и отпор.

* Због свега што сте изнели у јавност страхујете ли за вас и вашу породицу и да ли је у току протеклих недеља било неких претњи?

– Увек их има, и није ми никад лако да све ово што радим и начин на који радим објасним, нарочито својој деци. Али моја је обавеза не само као политичарке, већ и као мајке, да им будем узор, да учиним све да њих и њихове другаре не поједе сутра мрак или да буду приморани да беже из своје земље, да их научим да се кроз живот не корача погнуте главе скривајући се од светлости, већ уздигнутог чела да би их обасјала.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!