Прочитај ми чланак

Тепић: Уредбом Владе Србије креће приватизација наменске индустрије

0

Посланица и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је данас изјавила да је недељама упозоравала на уредбу Владе Србије којом ће почети приватизација наменске индустрије.

Влада Србије основала је групацију „Одбрамбена индустрија Србије“ коју чине произвођачи наоружања и војне опреме чији је већински основни капитал државни или друштвени, а Тепић је оценила да ће та групација бити штетна.

„И ево је! Недељама сам упозоравала на ову уредбу Владе којом креће приватизација наменске. Алармирала сам да све фабрике стављају под своју шапу. До сада су државне тате радиле на штету наменске. Сада ће ‘легално’ и Влада. Спаковали су уредбу испод жита 31. децембра“, навела је Тепић на „Твитеру“.

Влада Србије основала је групацију која почиње да ради у року од 15 дана од дана ступања на снагу Уредбе о групацији Одбрамбена индустрија Србије, а циљ њеног формирања је остваривање стратешких интереса Србије у производњи наоружања и војне опреме.

Уредба је објављена у Службеном гласнику 31. децембра 2019. године, а ступа на снагу осмог дана од објављивања.

Укупан удео државног или друштвеног капитала код произвођача не може бити мањи од 51 одсто, а групацију чине правна лица која су носиоци одбрамбених и базичних технологија и који имају статус произвођача наоружања и војне опреме.

Наведено је да је државни капитал, у складу са Законом о производњи и промету наоружања и војне опреме, капитал Србије, органа и организација и јавних предузећа које је основала Србија.

Правна лица, носиоци одбрамбених технологија, чланови групације су: компанија „Прва искра – наменска производња“ а.д. Барич, предузеће „Милан Благојевић – Наменска“ а.д. Лучани, „Први партизан“ а.д. Ужице, „Застава оружје“ а.д. Крагујевац, компанија „Слобода“ а.д. Чачак, холдинг корпорација „Крушик“ а.д. Ваљево.

Чланови су и „Прва петолетка наменска“ а.д. Трстеник, „Телеоптик жироскопи“ д.о.о. Земун, корпорација „Трајал“ а.д. Крушевац, холдинг компанија памучни комбинат „Јумко“ а.д. Врање, „Застава Терво“ д.о.о. Крагујевац, „ФАП корпорација“ а.д. Прибој, „Утва авио индустрија“ д.о.о. Панчево, „Борбени сложени системи“ д.о.о. Београд и „Белом“ д.о.о. Београд.

Носиоци базичних технологија и чланови Групације су „ППТ ТМО“ а.д. Трстеник, „Застава Ковачница“ а.д. Крагујевац, „Ковачки центар“ д.о.о. Ваљево и „Цорун Холдинг“ д.о.о. Ужице.

Тој новој групацији могу припадати и други произвођачи наоружања и војне опреме који испуњавају услове прописане Законом и код којих се утврди стратешки интерес у области производње наоружања и војне опреме, пренели су медији.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!