Прочитај ми чланак

Тепић: Мој допис о Асеку ушао у процедуру у Пољској

0

Мариника Тепић, потпредседнице Странке слободе и правде, саопштила је да је њен допис Варшавској берзи, о сумњивом пословању компаније "Asseco", ушао у процедуру тиме што је прослеђен Пољском Надзорном одбору за финансије.

“У том одговору, госпођа Марлгорзата Склодоwска-Балцерек обавестила ме је у име Варшавске берзе на којој је прво излистана компанија Asseco, да је мој допис са прилозима о сумњивом коруптивном пословању ове компаније ушао у процедуру тиме што је прослеђен Пољском Надзорном одбору за финансије.

Отварањем афере „Asseco“ братије Брнабић, односно огранка те пољске фирме у Србији, месецима сам доказивала како су десетине милијарди новца грађана Србије из готово свих министарстава и саме Владе, из ПИО фонда од пензионера, из ЕПС-а и других јавних предузећа, органа и установа, на сумњив и коруптиван начин додељиване овој компанији управо од када је њен директор за Србију постао Игор Брнабић, а његова рођена сестра Ана председница Владе Србије.

Осим Варшавској берзи, 1. октобра 2020. обратила сам се и Израелској и Америчкој, где је компанија такође излистана, као и централном борду компаније Asseco у Пољској, знајући да свакој озбиљној светској компанији, па тако и берзама на којима се налази, свака коруптивна сумња у њеном пословању изузетно штети њиховом угледу. Уверена, такође, да ни централни борд Ассецо, као ни берзе, немају сазнања о томе на који начин њихов директор у Србији обезбеђује одједном толики новац.

Убрзо потом је брат Игор Брнабић био приморан да се склони са позиције директора, претпостављам у нади да је то сасвим довољно, а нарочито с обзиром да тужилаштво месецима ћути на исте доказе и пријаве које сам и њему предала. Никада нисам добила ни одговор, нити било какво обавештење о даљем поступању или бар прикупљањем информација у циљу истраживања потенцијалних тешких кривичних дела корупције.

Да ли ће бар ово бити довољно да и главна тужитељка Србије Загорка Доловац почне да се меша у свој посао”, пише Тепић.