Прочитај ми чланак

ТЕНТ у мраку, Колубара експлодирала, а фирми брата др Кисић 211 милиона од ЕПС

0

Усред општег колапса у енергетском систему Србије проузрокованог снегом, процес пуњења џепова омиљених СНС фирми наставио се у тишини: „Нитес“, компанија чији је извршни директор Бојан Кисић, брат министарке Дарије Кисић, 20. децембра, добила је уговор од ЕПС вредан укупно 211 милиона динара за „проширење система за интегрисану комуникацију на површинском копу“

Ова јавна набавка објављена је 15. октобра ове године, а рок за подношење понуда био је 19. новембар. Како показују подаци са портала јавних набавки, једини понуђач на овом тендеру био је управо „Нитес“, који је на јавном надметању наступио са београдском фирмом „Новател“.

Набавка је подељена у две партије са истим описом добара и услуга које се наручују: то су базне станице, кориснички терминали, усмене радиорелејне везе, систем за надзор, пројектовање постројења и обука корисника система. Цена прве партије је 93 милиона динара, а друге 118 милиона (без ПДВ), што укупно чини 211 милиона динара, односно нешто више од 1,75 милиона евра.

Метеорски успон Кисића

О фирми “Нитес”, чији је директор Бојан Кисић, брат министарке Дарије Кисић, „Нова“ је писала у више наврата. Тај конзорцијум је за само четири године успео да увећа своју годишњу добит са 27 на чак 375 милиона динара.

Поменути раст, случајно или не, поклопио се са периодом кад су високе државне функције држале особе блиске Бојану Кисићу – најпре супруга Нела Кубуровић, функционерка СНС и бивша министарка правде, а потом и сестра, Дарија.

“Нитес д. о. о. Београд” је део “Нитес групе”, власника Миодрага Шкрбића. Осим у Србији и Чешкој, „Нитесове“ компаније раде и у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Русији и Великој Британији. О њиховом пословању у Србији прошле године је говорио потпредседник Странке слободе и правде Борко Стефановић.

“Шкрбић је оснивач фирме ’Нитес’, која у последњих неколико година добија најбоље могуће уговоре у ЕПС-у, у вредности од 30 милиона евра. У последње две године склопили су 11 уговора у тој вредности. Господин Миодраг Шкрбић и његова фирма ’Нитес’ су само од 2017. до 2019. добили 29.752.000 евра у пословима са ЕПС”, рекао је тада Стефановић.

Паре и од Лончара

“Нитес” је, иначе, у новембру добио, заједно са државним „Телекомом“ и компанијом „МедИТ“, од Министарства здравља посао вредан 161,6 милиона динара. У документу, који је потписао министар здравља Златибор Лончар, стоји да је заједничка понуда поменуте три компаније била и једина, уз напомену да ће фирма „Нитес“ добити укупно 47,5 одсто посла.

Наиме, Кисићева фирма ће, заједно са „МедИТ“, којој је поверено 49 одсто посла, радити, између осталог, на “развоју и имплементацији модула за прописивање лекова од стране лекара специјалиста”.

Фирма „МедИТ“ ће обавити и “интеграцију ЗИС на локалу”, “повећање аутентикације за кориснике на КиМ”, “развој сервиса за избор апотеке при реализацији рецепта” и “контролу квалитета и издавање рецепта”. „Телеком“ је добио најмањи удео у послу, 3,5 одсто, и он се односи на “обезбеђивање резервне локације за понуђени софтвер”.