Прочитај ми чланак

Телевизије са националном фреквенцијом „опрале“ Палму

0

Од тренутка када су у јавност изнете оптужбе о подвођењу малолетних девојака на журкама лидера Јединствене Србије Драгана Марковића Палме, телевизије са националном фреквенцијом су о овом случају извештавале махом на врло неутралан начин, показују подаци Бироа за друштвена истраживања. То, према мишљењу извршног директора БИРОДИ Зорана Гавриловића, показује да прорежимски медији имају за циљ да "цео случај прође испод радара и оде у заборав".

Наводе о сексуалном злостављању и подвођењу малолетних девојака на „бунга бунга журкама“ Драгана Марковића Палме, у јавност је изнела потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић.

„Шема је увек иста. Прослава нечега, уз естрадне звезде попут Цеце, Лукаса, Ђанија, јер су они мамац за студенте и млађе људе. Након тога, око поноћи, на сцену ступају анимир даме. Оне путују са том делегацијом, неке су из Јагодине, а међу њима неке раде и у јавним предузећима…”, део је изјаве сведока који је рекао да је реч о школском примеру елитне проституције, а коју је прочитала Тепић.

Негативно о Палми свега један минут

Марковић је на ове оптужбе одговорио свим расположивим средствима – контраоптужбама и претњама затвором, махом са екрана телевизија са националном фреквенцијом.

Гостовао је готово свакодневно у јутарњим програмима, политичким, али и емисијама забавног карактера. Под овако тешким оптужбама, није се либио ни да заигра у студију.

Међутим, оно што највише забрињава јесу извештаји о овом случају у дневницима телевизија са националном фреквенцијом.

Марковић је у јеку афере, тачније у периоду од 17. до 29. априла, у дневницима на РТС, Пинку, телевизији Хепи, Првој и Б92 на критички начин представљен свега 59 секунди укупно, позитивно 30, а неутрално 7,94 минута.

Једину значајну критику имао је на телевизији Н1 – укупно 15,33 минута.

Гурање целог случаја под тепих

Објашњавајући резултате спроведеног мониторинга Зоран Гавриловић у разговору за портал Нова.рс каже да се на овај начин практично цео случај покушава гурнути у заборав.

„Централне информативне емисије су огледало уређивачке политике неког медија. Дневници су доминантни начин информисања грађана о неком догађају. Сваки догађај добије политичку димензију тек када се објави у двевнику и грађани имају прилике да чују шта о томе мисле и власт и опозиција. Оно што се може закључити на основу података мониторинга дневника телевизија са националном фреквенцијом, од тренутка када је све ово око Палме обелодањено, јесте да се цео случај покушава маргинализовати, кроз извештавање које је мало и неутрално. Осим телевизије Н1 која то сагледава критички“, каже Гавриловић и додаје:

„Мени то говори да постоји идеја да цео случај прође испод радара и оде у заборав“.

СНС-у не одговара још један Јутка у власти

Објашњава да овакав вид извештавања има велики утицај на јавност.

„Кад се о оваквим стварима ради два су фактора који одлучују. Први је поступање тужилаштва, а тренутно видимо да оно не поступа, а други је притисак јавности који се појачава кад тужилаштво не реагује. А на ставове јавности утичу медији који о нечему извештавају. У случају Палма очито је да медији настоје да целу причу гурну под тепих. Очито је и то да власти не одговара да та прича добије епилог, јер иако Палма није део СНС, он подржава СНС. А још један актер попут Јутке, са сличном врстом деликвентног понашања, могао би код бирача да створи негативну слику о функционерима странака из власти“, закључује Гавриловић.