Прочитај ми чланак

ТЕК У ПОНЕДЕЉАК? Опозиција позвала грађане у протесну шетњу због насиља

0

Представници опозиције у Скупштини Србије позвали су грађане на протестну шетњу против насиља у понедељак од 18 сати на Тргу републике.

Посланици Народне странке, Демократске странке, Странке слободе и правде, Не давимо Београд, Заједно, Двери и Заветника поручили су на конференцији за медије да је ситуација у земљи таква да је потребна хитна реакција. Они су изјавили саучешће породицама страдалих у претходна три дана.

„Србија је експлодирала и нико да поднесе оставку. Слушамо представнике власти, кажу десило се, па није се баш десило само од себе. Вучић зна да каже какву је мајицу носио убио из масакра, али је прећутао да каже да су му јунаци били из серија где су криминалци хероји. Ана Брнабић каже систем није заказао и потпуно је у праву – није заказао, он је срушен и више не постоји. Са овог места, не могавши да реагујемо, желимо да најавимо са каквим ћемо захтевом изаћи пред јавност, родитеље, ђаке, да ову пошаст више не доживимо никад“, навела је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић, преноси Нова.рс.

Посланица Зелено-левог клуба Биљана Ђорђевић казала је најпре да је овај покрет позивао грађане на шетњу у недељу, али да се од тога одустало, па су подржали предлог других опозиционих колега да протест буде у понедељак.

Срђан Миливојевић из Демократске странке напоменуо је да се Србија вратила на страницама црне хронике широм света. Осим тога, он је позвао грађане на окупљање у понедељак у 18 сати на Тргу републике.

„Имамо ситуацију да се овде зло генерише на Андрићевом венцу… Ми нећемо фабрику мржње у Шимановцима, ми желимо Србију која развија слободу, која уме да препозна своје место у свету и неће свету да нуди своје институције ратом разорене. Хоћемо да пружимо свету чисту руку и сигурност и безбедност. У име слободе и права на живот и безбедност, у име права на слободно окупљање, као и све моје колеге, позивам све грађане у 18 сати на Трг републике где ће бити одржан први протесни скуп. Испоштоваћемо Дан жалости“, навео је он.

И посланик Александар Јовановић Ћута позвао је грађана у протесну шетњу у понедељак од 18 сати.

Када се у Грчкој недавно десила једна од највећих трагедија, судар возова и десетине мртвих грешком радника на железници, због које су одмах проглашени дани жалости, бесан народ је организовао протесте у већим градовима. Маса народа је демонстрирала првих дана након несреће, тражећи моменталну смену министра саобраћаја, директора Железнице и других одговорних лица. И дошло је до смена. Изгледа да код Грка не важи правило да током дана жалости мораш да „тихујеш“.