Прочитај ми чланак

Тасовац: Долазим на „Параду поноса“ да пружим подршку Гејевима

0

3

Београд – Министар културе и информисања Иван Тасовац подржао је одржавање Параде поноса и најавио да ће присуствовати тој манифестацији, најављеној за 28. септембар.

Тасовац је разговарао с представницима Организационог одбора Параде Марком Илићем и Бобаном Стојановићем о унапређењу сарадње институција и ЛГБТ заједнице, и том приликом изразио подршку Паради, саопштило је Министарство културе и информисања.

Представници организатора показали су разумевање за сложену ситуацију у друштву, али су истакли да је поштовање мањинских права тековина модерног друштва и да је неопходно стварати услове за њихово унапређивање.

Сагласан с њиховим запажањима, министар Тасовац је оценио да би личним примером требало да покажемо толеранцију на делу и најавио да ће својим присуством на Паради поноса пружити подршку припадницима ЛГБТ заједнице.

На састанку је истакнуто да је неопходно гарантовати слободу окупљања и безбедност учесницима Параде поноса и закључено да су се стекли услови да Србија, као мултикултурална земља, уважи и прихвати све видове различитости.

Како истичу у Министарству, то подразумева и ширење свести о постојању ЛГБТ заједнице и прихватање њених припадника као суграђана са истим правима.

Такође је наглашено да Министарство културе и информисања остаје отворено за сарадњу, што подразумева давање равноправне могућности свима, па и ЛГБТ заједници, да својим пројектима аплицира за финансијску подршку Министарства, у оквиру редовних јавних конкурса.

(Танјуг)