Прочитај ми чланак

ТАКО ЗНАЧИ!? НАРОДЕ… Михајловић: После избора ћемо о мораторијуму за литијум

0

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, поручила је данас да је влада дефинитивно ставила тачку на пројекат Рио Тинта у Србији, као и да о измени Закона о рударству и мораторијуму на ископавање литијума треба повести велику расправу после избора, пошто се та тема сада најдиректније политизује.

Михајловићева је гостујући на ТВ Танјуг, на питање види ли то што поједини тврде да је одлука о Рио Тинту само привремена и да се после избора поново враћа та прича, одговорила:

„На причу о Рио Тинту је стављена тачка. Не три тачке, већ тачка. И то је готово и то смо урадили како смо и рекли. И то је управо тако – ставили смо тачку“.

Што се тиче мењања закона и мораторијума на ископавања литијума у Србији, Михајловићева истиче да треба све ставити на сто и повести велику јавну расправу, али не само са еколошким организацијама.

„Пошто је потпуно јасно да се неке теме користе најдиректније у политичке сврхе. Да се заврше избори, па да видимо шта ради цео свет. Моје мишљење је да су те минералне сировине јако важне. Све на сто и да видимо да ли нам је потребан мораторијум и да ли да угасимо сваку врсту рударства“, истакла је она.

Министарка каже да треба да се определимо и да ли смо за развој индустрије или само треба да развијамо, на пример, пољопривреду, или да нађемо неки компромис.

„Ми смо заједнички донели одлуку на влади, сви су гласали као један. Уговора нема и тачка је стављена. Али, нисам за то да се зауставља развој“, казала је она.

Михајловићева истиче да је за развој, али уз поштовање еколошких стандарда, пошто за њу заустављање рударства и енергетике значи и заустављање Србије.

„То не значи да се Србија продала за профит, већ да Србија мора да нађе заједнички језик између заштите животне средине и развоја. Јер, ако не буде развоја, одоше и људи из Србије. Ако може цео свет (да се развија), можемо и ми“, навела је она.

Михајловићева је казала да су сви наши закони усклађени са европским у тој области.